• 6
 ≫ 

Vučić i Orban na ceremoniji: "Rok za završetak pruge novembar 2022. godine"

 ≫ 

Projekat mađarsko-srpske železnice i izgradnja moderne pruge od Budimpešte do Beograda je kruna prijateljstva Srbije i Mađarske koji garantuje ekonomski, trgovinski i saobraćajni prosperitet dve zemlje

  • 6
Orban  Vučić  Horgoš

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, i predsednik Vlade Mađarske, Viktor Orban, danas su prisustvovali ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš – državna granica sa Mađarskom – (Segedin).

- Zahvalan sam Orbanu što je uz mnogo hrabrosti i uz pravu viziju napravio uslove za potpuno nove odnose, odnose u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju Mađarsku, kao i obratno. To nikada u našoj istoriji nije bilo - kaže Vučić.

Predviđeni završetak radova na pruzi je novembar 2022. godine, kaže predsednik.

- Hvala mađarskim prijateljima koji čine sve da nam pomognu. Za to je zaslužan pre svega Viktor Orban - rekao je Vučić i dodao da sve što iz Beograda ide na Zapad - ići će preko Budimpešte.

- Ono što mi je još važno da istaknem je da "putovati znači živeti". Danas zajedno rešavamo i energetske probleme, zajedinčki rešavamo i problem gasa. Sada znamo i mi, a znaju i Mađari, da ćemo imati dovoljno gasa. Mi to sami ne bismo mogli da izguramo - dodao je predsednik Srbije.

Ova pruga nam, kaže, pokazuje da se nalazimo u srcu Evrope. Vučić se osvrnuo i na važne planove vezane za Suboticu i rekao da se u novembru otvara nova nemačka fabrika, za 500 zaposlenih, što je investicija od 65 miliona evra.

- Hvala predsedniku Vučiću što me je pozvao danas ovde. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali ustvari postavljamo jedan kamen temeljac. Zašto to smatramo? Jer je ovo jedan simbol, simbol saradnje Mađarske i Srbije koje grade novu zajedničku budućnost - rekao je Orban.

Dodao je: "Imamo sporazum koji garantuje da će i Mađari i Srbi podjednako imati koristi i da će napredovati".

- Prvo saznanje je da smo zajedno jači, a druga spoznaja je da moramo da napredujemo još više. Treća stvar je potpisivanje sporazuma o strateškoj saradnji - istakao je mađarski premijer. "Sećam se, pre 6 godina, više hiljada migranata je hodalo baš ovim železničkim šinama ka Mađarskoj i Evropi. Linija je morala biti zatvorena, a saobraćaj ukinut. To je priča svojstvena Centralnoj Evropi, jer nešto smisle, pa nam nameću, a mi plaćamo cenu za sve to", rekao je Orban.

- Sve što je dolazilo od spolja dovodilo je do konflikata. Došlo je vreme da sudbinu uzmemo u svoje ruke. Poštovani građani Horgoša, nalazimo se na jednoj šengenskoj granici, ali spoljna granica EU ne bi trebalo da bude ovde, već dole niže na jugu. Građani Srbije bi trebalo da bez pasoša prolaze u Mađarsku i Evropu - istakao je Viktor Orban i dodao da je "Srbija kapija Balkana".

- Ono što je sada važno je da ćemo ovu železničku liniju izgraditi i za 35 minuta ćete moći da budete u Segedinu - dodao je. Kaže da bi kontrola na granicama trebalo da bude što jednostavnija.

Projekat mađarsko-srpske železnice i izgradnja moderne pruge od Budimpešte do Beograda je kruna prijateljstva Srbije i Mađarske, objasnio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je nekoliko dana ranije u bilateralnoj poseti Mađarskoj, sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem, polaganjem kamena temeljca otvorio radove na železničkoj trasi Beograd-Budimpešta, na deonici pruge Šorokšar – Кelebija.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da budem na ovom mestu, 137 godina od kada je prvi voz iz Srbije, iz Beograda, krenuo upravo prema Budimpešti. Danas imamo najbolje odnose između Srbije i Mađarske, a oni su rezultat pre svega jednog iskrenog prijateljstva predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića - kazao je Momirović.

Kako kaže, puštanje u saobraćaj prvog dela pruge od Beograda do Novog Sada očekuje se početkom sledeće godine. Trasa brze pruge od stanice Beograd Centar do državne granice sa Mađarskom duga je 183,1 kilometar, a projekat se realizuje na tri poddeonice: Beograd Centar – Stara Pazova, Stara Pazova – Novi Sad i Novi Sad – Subotica – državna granica sa Mađarskom.

Video: Ulažemo u Svilajnac. U martu, aprilu, kreće izgradnja obilaznice: Otvorena Regent fabrika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trangefranger

    18. oktobar 2021 | 13:50

    Jel a gde su maske i ostali rekviziti publici u horgosu-pojela Maca👍🤘✌️

  • Hej

    18. oktobar 2021 | 13:50

    Ako neko preživi do 2022 godine

  • Olja

    18. oktobar 2021 | 14:22

    Bravo za Orbana kako brine za narod u Madjarskoj - zabranio migrante , zabranio GMO , proterao Sosrosa , nije dozvolio 5 G mrezu , zabranio ka(e)mtrejls i slobodno nebo nad Madjarskom ... itd Bravo veliko bravo za Orbana !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>