• 0
 ≫ 

Orakl će osnovati regionalni centar u Srbiji

 ≫ 

Orakl prepiznaje značaj Srbije kao haba za digitalnu transformciju

  • 0
Kol centar, operateri, telefonistkinja, telefoniranje, call centar,

Foto: Shutterstock

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihajlo Jovanović i viši potpredsednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope kompanije Orakl Leopoldo Boado Lama potpisali su Memorandum o razumevanju koji bi trebalo da omogući formiranje regioanlnog data centra u Kragujevcu u sklopu Dražavnog data centra.

Memorandum je potpisan u Paviljonu Srbije na ovogodišnjem Expo 2020 koji se održava u Dubaiju.

Cilj Memoranduma je da se proceni svrha osnivanja Oraklovog regionalnog informatičkog centra u sklopu komercijalnog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu za potrebe korisnika u Srbiji, na Balkanu i šire.

Uspostavljanje centra podataka kompanije Orakl omogućilo bi uspostvaljanje digitalnog haba za pružanje Orakl klaud usluga u tom delu Evrope, koji bi bio od pomoći preduzećima iz oblasti zdravstva, maloprodaje, bankarstva i drugih delatnosti da koriste podatke neophodne za razvoj inovacija, da povezuju timove i obezbeđuju sigurnost poslovanja i u slučaju njegovo širenja.

„Mogućnost sklapanja partnerstva sa kompanijom Orakl, jednim od svetskih IT lidera, kao potencijalnim komercijalnim korisnikom Državnog data centra, predstavlja još jednu potvrdu rezultata koje Vlada Srbije postiže u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je ovo još jedan dokaz koliko je Srbija dobar i pouzdan partner za strane investicije u najsavrmenije tehnologije.

„To je dokaz i da Srbija kao regionani IT lider predvodi celokupni region u oblasti četvrte industrijske revolucije“, naglasio je Jovanović.

On je naglasio da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, da obezbeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstaavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiiji.

„Gledao sam u našem paviljonu izložbu o praistorijskoj kulturi Vinče, odakle je krenula prva indistrijska revolucija i odakle su naši preci krenuli prvi da tope metal i da utiru put savremenoj civilizaciji. Mi danas utiremo put četvrtoj idustrijskoj revoluciji i nastavljamo stazama kojima su preci krenuli“, rekao je Jovanović

„Orakl prepiznaje značaj Srbije kao haba za digitalnu transformciju i može da sagleda vrednost klaud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnošću uz najviše nivoe bezbednosti“, rekao je Boado Lama.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>