• 2

Evo šta znači moć sindikata: Radnicima bolje nego ikad, uprkos rastućoj inflaciji

Iako je ogromna ekonomska kriza potresla ceo svet tokom 2020. i ove godine, prosečne zarade u Nemačkoj porasle su 5,5 odsto u drugom tromesečju u odnosu na 2020. godinu

  • 2
Mercedes-Benz Concept EQG

Foto: Mercedes-Benz

Nemačka je decenijama unazad "meka" za radnike širom sveta, uključujući gastarbajtere s Balkana.

Iako ih je zahvatila najveća inflacija u poslednjih 30 godina, pri čemu su cene nikad veće, radnici u ovoj zemlji, ipak, ne moraju mnogo da brinu, barem prema pisanju lista Ekonomist.

Kako dalje navode, bazu ekonomskog uspeha Nemačke već dugo čine visokokvalifikovana radna snaga, skladni radni odnosi i limitirani rast zarada.

Iako je ogromna ekonomska kriza potresla ceo svet tokom 2020. i ove godine, prosečne zarade u Nemačkoj porasle su 5,5 odsto u drugom tromesečju u odnosu na 2020. S druge strane, taj rast se "oslanja" na pad iz istog perioda prošle godine, koji je iznosio 4 odsto.

Gabriel Felbermajr iz Instituta za svetsku ekonomiju u Kielu kaže da su radnici u Nemačkoj trenutno u najboljoj poziciji u poslednjih 30 godina, dok Karsten Brzeski iz ING banke kaže da šefovi naročito traže stručno osoblje, kao i da automatizacija i migracija ne mogu da nadoknade nedostatak radne snage.

To je, inače, vrlo značajna informacija budući da su mnogi zaposleni u panici zbog dominacije mašina koja jača. Istovremeno, navodi se, sindikati nemaju problem s tim da koriste svoju povećanu moć.

Nemačka zastava, sporazum o slobodnoj trgovini, biznis

Foto: Shutterstock

- Odmah tražimo povećanje plata za radnike u industriji od 4,5 odsto, plus dodatna sredstva za prevremeno penzionisanje - rekao je Frederik Striegler iz najvećeg nemačkog sindikata.

Takođe, poslodavci u pojedinim industrijskim granama u 2022. nude povećanje od 1,2%, a godinu dana kasnije rast od 1,3 odsto. Ipak, Striegler navodi da to nije dovoljno, jer neće nadoknaditi inflaciju.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    18. oktobar 2021 | 10:33

    To su uredjene drzave ,gde i od socijalne pomoci mozete da zivite .Kod nas ne mozete ni od plate da zivite a koliko su male penzije to je strasno kako se zivi kod nas .A cene su vece nego u Evropskim zemljama.

  • Gandra

    18. oktobar 2021 | 11:54

    Koliko su plate kod nas porasle, ah da nisu. A znaju da porede kako je i u nemackoj velika inflacija, pa da mislimo da je ok sto i kod nas cene divljaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>