• 11

"Struja i gas za građane Srbije neće poskupeti": I u Evropi konačno pala cena

Govoreći o cenama goriva, ministarka Mihajlović je navela da će se formirati grupa koja će pratiti cene

  • 11
Grejanje, novac, evri, radijator

Foto: Shutterstock

- Cena struje i gasa za građane će ostati ista do kraja grejne sezone, a Elektroprivreda Srbije (EPS) će dodatno pregovarati o cenama struje za industriju - izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da ceo svet trese energetska kriza, pošto je zabeležen najbrži postrecesijski rast u poslednjih 80 godina i da je potražnja za energijom ogromna.

- Najskuplja je ona energija koje nema, a za Srbiju i građane je važno da energije ima i da će struje i gasa za građane biti po cenama koje su garantovane. Ono što je ozbiljno pitanje jeste pitanje cena, dugorocnog ugovora i dodatnih količina i o tome se pregovara - istakla je Mihajlović gostujući na RTS-u.

Naglasila je da bi iz ove energetske krize trebalo naučiti da je potrebno pripremati se za krize. "Poskupljenje gasa se nije desilo odjednom, cene su počele da rastu još proletos. Javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i mnogo brža", rekla je ministarka.

- Njihova obaveza je bila da obezbede energetsku bezbednost, a ne da se posle toga zaklanjaju iza predsednika i da ga mole da pregovara sa predsednikom druge države kako bi se izašlo iz problema - istakla je Zorana Mihajlović, naglasivši "da se znalo da EPS ulazi u remonte i da je još na proleće trebalo da vode računa o tome kako će nadomestiti struju".

Upitana da li građani plaćaju najveći ceh, Mihajlović je rekla da najveći ceh plaća država, zbog toga što će, kako je rekla, država uvek za građane obezbediti šta je potrebno, ne pitajući za cenu.

Zorana Mihajlović NIS Energetika

Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Dodala je da je važno da se sada prate cene, da se obezbede dovoljne količine gasa i da se vidi može li se obezbediti neka vrsta moratorijuma na cenu gasa do završetka grejne sezone, kao i da se na taj način obezbedi gasna stabilnost.

Govoreći o cenama goriva, Mihajlović je navela da će se formirati grupa koja će pratiti cene.

Inače, cena gasa u Evropi spustila se na početku današnjeg trgovanja na londonskoj ICE berzi na oko 980 dolara za 1.000 kubnih metara.

Fjučersi gasa za novembarsku isporuku pali su tokom jutrošnjeg trgovanja na holandskom TTF čvorištu na 983,5 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno na 82 evra po MWh, na bazi trenutnog kursa evra prema dolaru (cene na ICE berzi se izražavaju u evrima po MWh).

Ukupan pad cene u odnosu na prethodni trgovački dan iznosi oko 10 posto, izveštava Tas s. Na TTF-u je 6.oktobra je cena gasa dostigla rekord svih vremena od preko 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ekstremna volatilnost cena na evropskom tržištu gasa vezuje se uglavnom za činjenicu da skladišta gasa nisu napunjena uoči predstojeće zimske grejne sezone, navodi ruska agencija.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ooo

    18. oktobar 2021 | 11:02

    Naravno da neće dp izbora, posle ide 20% gore

  • Mrki

    18. oktobar 2021 | 12:11

    Ma,problem su vam izbori u aprilu,inače bi nas pokidali,a to nas neminovno čeka posle izbora,plus nova zaduživanja zbog privida stabilnosti ... !!!

  • Kato

    18. oktobar 2021 | 11:16

    Znaci kod nas nece da poskupi a "i" u evropi pojeftinila! Interesantno..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>