• 2

U ovom gradu pojeftinio autobus, radnicima smanjene i naknade, ali se ne odriču auta

Skoro svako domaćinstvo u opštini Bogatić ima bar jedan registrovani automobil

  • 2
Prevoz do posla

Foto: D.G.

Zaposleni u Bogatiću od nedavno primaju znantno manju naknadu za troškove prevoza, pošto je autobuski prevoznik "Mačva ekspres" cene u prigradskom saobraćaju smanjio za 35 posto, odnosno vratio ih na nivo iz 2014. godine.

Prevoz do posla autobusom sada je jeftiniji od putovanja automobilom, ali se još niko nije odrekao komfora sopstvenog četvorotočkaša.

- Za 20 radnih dana ranije sam za troškove prevoza dobijao 6.600 dinara, a sada 2.200 dinara manje. Ranije je naknada bila dovoljna da pokrije troškove goriva, a sada mora da se dodaje od plate i uvek malo više kako gorivo poskupljuje - priča radnik u jednoj državnoj ustanovi.

Dok poslodavci, prema Zakonu, kao putni trošak priznaju cenu autobuske karte, dovitljivi radnici se snalaze tako što gorivo kupuju na pumpama u Bosni i Hercegovni. Ranije, dok su bile više cene autobuskog prevoza, od naknade koju je isplaćivao poslodavac u rezervoar je sa tim novcem moglo da se natoči i više goriva nego što bi potrošili za mesec dana.

Međutim, od kada je gorivo i "preko" poskupelo, a troškovi prevoza koje priznaje poslodavac umanjeni, naknada koja se isplaćuje mesečno taman pokriva mesečni trošak.

- Jeftiniji autobuski prevoz je najviše pogodio nas koji do posla putujemo 10 i više kilometara u jednom pravcu. Ja sada dobijam dnevno 110 dinara manje nego pre, jer autobuska karta od Bogatića do Crne Bare košta 110 umesto 165 dinara. Koleginica koja na posao putuje u Klenje dobija dnevno 100 dinara manje, ali ona od kuće do posla i nazad putuje koliko ja samo u jednom pravcu - navodi nastavnica koja radi u OŠ u Crnoj Bari.

Automobilom brže i skuplje - autobusom malo duže, ali jeftinije

 

Prva varijanta je još uvek izbor skoro svih radnika, čak i kada na posao putuju sami. Pojedini se, naime, organizuju i putuju zajedno pa tako dele troškove i izbegavaju "truckanje" autobusom i dodatni trošak.

- Oduvek na posao idem svojim automobilom. Zaboravio sam kako je čekati autobus na stanaici i voziti se autobusom, davno je to bilo, kada sam studirao. Automobilom je praktičnije jer može malo duže da se spava i nema čekanja - iskren je radnik u jednom javnom preduzeću.

U preduzeću "Mačva ekspres" potvrđuju da autobusima na posao putuje veoma malo radnika. Navode kako je red vožnje usaglašen sa radnim vremenom javnih preduzeća i ustanova, pa bi svako mogao na vreme da stigne na posao.

Skoro svako domaćinstvo u opštini Bogatić ima bar jedan registrovani automobil, a zbog blizine državne granice sa Bosnom i Hercegovinom, gde je gorivo jeftinije za oko 50 dinara po litru putovanje na posao automobilom još uvek predstavlja podnošljiv trošak.

Pojedini sagovornici Telegraf Biznisa priznaju da ima nešto i do našeg mentaliteta - znamo da kukamo kako sve poskupljuje, a teško menjamo navike i još teže se prilagođavamo nečemu što manje košta bez obzira što bi, kao u ovom slučaju, moglo čak i da se uštedi.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. oktobar 2021 | 00:32

    U gradu Valjevu prigradski autobusi kojim su deca putovala u Skole ujutru sz ukinuti navodno zbog korone a takodje i oni uvece kojim su se vracali iz druge smene skole. Toliko o autobusima i kako se brine za nasu decu. Cisto da se zna.

  • Srba

    21. oktobar 2021 | 19:11

    Čitam tekst i prosto ne mogu da verujem da baš ja živim u opštini Bogatić radim u državnom preduzeću i putujem svojim autom a da imam toliku privilegiju od jeftinog autobusa.Čitavih par autobusa ide u jednom danu do mesta gde stanujem i to da ih na "prste možemo nabrojati" a da ne pričamo o letu i zimi koda putuju po najvećoj vrućini i zimi po 40-50 kilometara i ako je moje mesto udaljeno samo 10 i taj put traje oko 90 minuta.Kod nas se kaže ide ko Laza preko Badovinaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>