• 0

Ekonomiju još trese mamurluk: Ne, 2020. još nije iza nas

Glavni okidač za uzburkanu situaciju jesu poremećeni lanci snabdevanja i isporuke robe

  • 0
ruka, ekonomija

Foto: Freepik

Skoro je 2022. godina, ali 2020. je još uvek sa nama. Uprkos dobrim vestima o vakcinaciji protiv kovida-19, na globalnom planu, snažnom ekonomskom oporavku i naizgled bezgraničnom optimizmu koji vlada na Volstritu, još uvek nismo blizu "izlaza iz šume".

Globalni lanac snabdevanja je olupina, piše CNN. Evropa i Azija se suočavaju sa potencijalno uznemirujućom nestašicom energije. Gornja granica duga takođe je i dalje veliko pitanje za SAD, a sve to se odražava na svetsku ekonomiju.

Bajden je posebno zabrinutih zbog uticaja klimatskih promena na privredu i finansije u zemlji, a američki medij dalje prenosi da danas postoji jednaka neizvesnost kakva je bila u martu 2020, kada se pandemija tek razvijala.

- Jedina razlika je u tome što se investitori sada bave lakim novcem koji im je dozvolio da uklone sumorne scenarije - kaže Majk O'rurk iz "Jones Trading".

Haos u lancima snabdevanja

 

Bajdenova administracija čini sve što može. Bela kuća je u sredu najavila "90-dnevni sprint" da otkloni zagušenja u lukama, prebacivši luku Los Anđeles na raspored od 24 sata dnevno i oslanjajući se na privatni sektor kako bi proširili svoje operacije preko noći. Pisali smo i tome na koji način proizvođači igračaka prave "kompromise" ove sezone.

Luke u inostranstvu, konstatuje se, tako rade mesecima. Ali, problem ide mnogo dublje od gužvi u saobraćaju i transportu. Na primer, vozači kamiona su svuda veoma traženi, ali ih manjka. Ali isto tako i kamioni, koji se oslanjaju na računarske čipove, "trpe" zbog nestašice koja vlada svuda u svetu.

Većina finansijskih rukovodilaca očekuje da će problemi u snabdevanju potrajati do 2022. godine, ako ne i kasnije, prema istraživanju koje je prošle nedelje objavio Univerzitet Duke. Pritom, ne morate biti stručnjak za ekonomiju da biste videli kako cene rastu, a ipak, centralni bankari i ekonomisti to povećanje cena i dalje smatraju prolaznim.

FED - Federalne rezerve

FED / Foto: Shutterstock

Federalne rezerve su toliko koristile taj izraz, piše CNN, da je prilično izgubio svako značenje. Istovremeno, vlada je objavila podatke koji pokazuju da je indeks potrošačkih cena u septembru skočio 5,4% u odnosu na godinu ranije. Zima dolazi, a svet se suočava i sa nestašicom struje i gasa.

Američka domaćinstva mogu očekivati da će potrošiti 54% više na propan, 43% više za lož ulje, 30% više na prirodni gas i 6% više na električno grejanje, saopštila je nedavno američka Uprava za energetske informacije. Skokovi cena su još dramatičniji u Evropi, gde su veleprodajne cene električne energije porasle za 200% u odnosu na prosek za 2019. godinu, navodi Evropska komisija. Podsećamo, gas je juče naglo menjao svoju vrednost, u roku od samo sat vremena. Cene uglja u Kini su rekordno visoke.

I tek da bi stvari bile još više zanimljive, američki zakonodavci koketiraju sa finansijskom katastrofom. Predsednik Bajden potpisao je u petak kratkoročnu suspenziju duga, sprečavajući neizbežno neizmirenje obaveza američkog duga. Međutim, Ministarstvo finansija kaže da će taj sporazum zemlju voditi samo do 3. decembra, postavljajući još jedan obračun za republikance i demokrate - baš u vreme praznika. Teško je preceniti koliko bi neizvršenje obaveza bilo pogubno za SAD.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>