• 0

Jedine nekretnine na Balkanu koje idu u bescenje: Neke prodate samo za par hiljada evra

Što se tiče stanova i kuća koje su pre prodaje služile za stanovanje, a njihovi vlasnici ih izgubili, za šest godina prodato ih je tek 2.000

  • 0
Tender, javne nabavke

Foto: Shutterstock

Na e- aukcijama koje sprovodi Financijska agencija (Fina) u poslednjih šest godina i devet meseci prodate su 17.323 nekretnine i 365 porektnosti koje su njihovi vlasnici “izgubili” u stečajnim postupcima.

Za njih je na aukcijama u ponudama postignuta ukupna cena od gotovo 5,9 milijardi kuna, ali zasad je od tog iznosa uplaćeno 2,68 milijardi kuna, odnosno nešto više od 45 posto, piše Novi list.

Od 2015. godine, otkako je Fina preuzela sprovođenje prodaje nekretnina iz stečajnih postupaka, pa do kraja jula ove godine, održano je 23.579 aukcija i na njima je prodato ukupno 6.742 predmeta, ali, kako pojašnjavaju iz Fine, jedan predmet prodaje može sadržati više pojedinačnih objekata, na primer pet stanova i dva parking mesta.

Što se tiče stanova i kuća koje su pre prodaje služile za stanovanje, a njihovi vlasnici ih izgubili u postupcima ili su im kompanije završile u stečajevima pa su postali deo stečajne imovine, iz Fine kažu da ih je u šest godina i sedam meseci prodato 2.232.

Bilo da su prodavani pojedinačno ili su bili deo imovine koja se prodavala da se namire poverioci, za njih je na aukcijama postignuta ukupna cena od 1,4 milijarde kuna. No, ove godine od tog je iznosa uplaćeno gotovo 540 miliona kuna, što je malo više od 38 posto postignute cene.

Slično je i u Srbiji, takve nekretnine se najteže prodaju, iako su cene niske. 

Video: Lično ga je dizajnirao Kobi Brajant: Zlatni sat na aukciji i neko će ga platiti 10 miliona dolara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>