• 0

Pomorski transport opet uzdrman: Stotine brodova čeka pred lukama

Probleme dodatno produbljuje i to što deo brodova dolazi na odredište kasnije nego što je predviđeno

  • 0
Biznismen tablet transport luka brod trgovina

Foto: Shutterstock

U ovom momentu 600 brodova čeka na istovar, odnosno utovar robe pred najvećim svetskim lukama, što je dvaput više nego početkom 2021. godine, prenose agencije.

Gotovo stotinu brodova je usidreno ispred kontejnerskih luka u Hongkongu i Šendženu zbog čega drastično rastu cene svih vrsta robe u Evropi i Americi. Kako piše "Financial Times", to je i posledica ogromnog porasta troškova transporta robe.

Najalarmantnije je u južnoj Kini gde je prošle nedelje luke na dva dana zatvorio i tajfun koji je pogodio to područje. Koliko je pandemija uticala na globalni pomorski prevoz govori i činjenica da je jedan slučaj zaraze u avgustu zatvorio terminal Ningbo, izvan Šangaja, i to na čak 2 nedelje.

Kako kaže i Sajmon Henej, analitičar pomorske konsultantske kuće "Drewry", lanci snabdevanja su pogođeni sa svih strana i "srušili su se na dosad neviđen nivo". Dodaje da su problemi mnogo dublji u odnosu na ono što se vidi u marinama.

Povećana potražnja za potrošačkom robom, poremećaji u redu plovidbe kontejnerskih brodova izazvani pandemijom, kao i nedovoljan broj lučkih radnika i vozača kamiona - rezultirali su sve dužim čekanjem na ukrcavanje i iskrcavanje.

Probleme dodatno produbljuje i to što deo brodova dolazi na odredište kasnije nego što je predviđeno, a što potom remeti poslovanje u čitavom lancu otpremanja robe.

Video: Brod blokirao Suecki kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>