• 0
 ≫ 

Ovako izgleda 100 najvećih firmi u Srbiji: Ko su gubitaši, a ko je profitirao?

 ≫ 

Prema veličini, među najrpofitabilnijima je najviše velikih društava (74), čiji je dobitak od 174,7 milijardi dinara povećan za četvrtinu

  • 0
Grafikon, ekonomija, rast, biznis

Foto: Shutterstock

Privreda Srbije je uspela, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije korona virusa, da i tokom 2020. godine održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i da ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći nego 2019, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Tome je značajno doprinelo 100 preduzeća s najvećim poslovnim prihodima i 100 sa najvećim neto dobitkom, ocenjeno je u Izveštaju "STO NAJ... privrednih društava u 2020. godini", koji je APR objavio na svojoj internet stranici.

Sto društava sa najvećim poslovnim prihodima imalo je udeo od 27,9 posto u poslovnim prihodima cele privrede i udeo od 24,4 procenta u osnovnim finansijskim performansama privrede, a zapošljavalo je 16,5 odsto ukupnog broja radnika u privredi.

Na ovoj listi preovlađuju veliki sistemi, njih 98, koji su realizovali 98,9 posto poslovnih prihoda rangiranih društava, pri čemu je JP EPS lider po prihodima, a prate ga NIS, Delez Srbija, Tigar Tajers i Telekom Srbija.

Sto preduzeća sa najvećim neto dobitkom u 2020. učestvovalo je sa nešto manje od jedne trećine u neto dobiti svih društava i sa 21,9 procenata u glavnim finansijskim performansama.

Prema veličini, među najrpofitabilnijima je najviše velikih društava (74), čiji je dobitak od 174,7 milijardi dinara povećan za četvrtinu. Tu je i 19 društava srednje veličine, čiji je dobitak više nego dupliran u odnosu na 2019. godinu, a intenzivniji rast neto dobiti su zabeležila i četiri mala i tri mikro preduzeća, navode iz APR-a.

Elektroprivreda Srbije zauzima čelnu poziciju i na listi najprofitabilnijih domaćih društava, sa neto dobitkom od 12,88 milijardi dinara u 2020, koji je 3,5 puta veći nego prethodne godine.

Na drugom mestu je Tigar Tajers s rastom neto profita za 2,1 posto na godišnjem nivou, na 9,21 milijardu dinara, treći je Telenor s neto dobitkom od 8,4 milijarde, za 20,2 posto manjim nego godinu ranije, a prvu petorku zaokružuju Ziđin, koji je profitabilnost povećao 2,6 puta u odnosu na prethodnu godinu na 8,4 milijarde, te Koka-Kola čiji je neto profit skočio za 55,6 procenata na 5,66 milijardi dinara.

Kada je reč o gubitašima, Er Srbija predvodi na listi s gubitkom od 7,44 milijarde dinara, koji je rezultat drastičnog pada prihoda izazvanim korona pandemijom i merama ograničenja putovanja, a slede novosadski Interkomerc Agrar u stečaju, Rio Sava Eksplorejšen, Aerodrom Beograd i železara HBIS.

Od 103.327 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ... rangirano je ukupno 349 privrednih društava s najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Od društava koja se nalaze na listama STO NAJ...u 2020. godini, njih 22 su javna preduzeća, u kojima su bila zaposlena 67.052 radnika. Sa neto dobitkom je poslovalo 16 javnih preduzeća, dok neto gubitak zabeležilo šest preduzeća, od kojih su četiri među sto vodećih gubitaša.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>