• 0

Šta pokazuje izveštaj UN: Hoće li zemlje uspeti da smanje proizvodnju goriva do 2030?

Naučnici su rekli da je ograničavanje zagrevanja ključno kako bi se izbegle najgore posledice klimatske krize

  • 0
petroleum, nafta

Foto: Pixabay

Uoči kritične globalne konferencije o klimi u novembru, izveštaj UN (Ujedinjene nacije), objavljen danas, pokazuje da mnogi od najvećih svetskih proizvođača fosilnih goriva i dalje planiraju povećati proizvodnju u narednim godinama, te će sagorevati daleko više fosilnih goriva u 2030. nego što je u skladu sa globalnim klimatskim obećanjima.

Analiza Programa UN za životnu sredinu pokazuje da će 15 velikih zemalja koje proizvode fosilna goriva proizvesti otprilike 110% više uglja, nafte i gasa 2030. godine, nego što bi bilo potrebno da se zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, i 45% više nego što bi bilo u skladu sa 2 stepena.

Naučnici su rekli da je ograničavanje zagrevanja ključno kako bi se izbegle najgore posledice klimatske krize. Istraživači ovaj nesklad između vladinih planova i međunarodnih klimatskih obaveza nazivaju "proizvodnim jazom", za koji zaključuju da je ostao u velikoj meri nepromenjen u poređenju sa prethodnim procenama od godišnjeg izveštaja koji je prvi put objavljen 2019. godine.

Najnovija analiza otkrila je da je jaz u proizvodnji najveći za ugalj, od čega vlade planiraju da proizvedu otprilike 240% više do 2030. Takođe planiraju da proizvedu 57% više nafte i 71% više prirodnog gasa nego što je u skladu sa Pariskim sporazumom.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>