• 0
 ≫ 

Aukcija za uvođenje 5G mreže u prvoj polovini 2022.

 ≫ 

Ministarstvo je u kontaktu sa operatorima

  • 0
5G mreža

Foto: Shutterstock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da aukcija za dodelu frekvencija za uvođenje 5G mreže u Srbiji neće biti raspisana ove godine i da raspisivanje treba očekivati do kraja prve polovine 2022. godine.

Ona je na poslovnom razgovoru sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) navela da se sa pripremama za uvođenje 5G mreže krenulo početkom prošle godine ali da su one zbog pandemije korona virusa odložene.

"Krenuli smo u uvođenje, RATEL je uputio javni poziv za proveru zainteresovanosti mobilnih operatora da učestvuju u aukciji i juče smo od njega dobili dokument da su mobilni opretori koji rade kod nas izrazili zainteresovanost za dalje učešće na ovoj aukciji", rekla je ministarka.

Naglasila je da je za Ministarstvo važan priliv u budžet od uvođenja ove mreže ali i da se ona razvija i ulaže u njenu infrastrukturu na terenu, što će omogućiti korišcenje mreže u industriji, agraru, medicini i drugim oblastima.

Kada je reč o kriterijumima rekla je da su tri mobilna operatora koja imamo dovoljna za naše tržište i da se ne vidi prostor za nove operatore, a drugi kriterijum će biti vremenski rok u kome će se ulagati i infrastrukturu na terenu.

Ministarstvo je u kontaktu sa operatorima, rekla je ona i navela da je pored Telekoma reč o kompaniji A1 i Telenoru.

Ministarka Matić je najavila početak zajedničke kampanje sa Američkom privrednom komorom u Srbiji za suzbijanje ilegalne trgovine preko Interneta pod nazivom "Klikni na sigurno, kupuj provereno" i ocenila da je neophodno povećati nivo znanja potrošača na internetu da bi se uživalo u blagodetima internet kupovine.

Navela je da se učinak inspekcije u ovoj oblasti od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru i upotrebe odgovarajućih softverskih alata povećao za oko 50 odsto.

Kada je reč o digitalnoj ekonomiji, istakla je da zvanični podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvoj polovini ove godine broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine. Istovremeno vrednost tih pomenutih transakcija je iznosila više od 25 milijardi dinara što je rast od 99 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine.

"Trgovina preko interneta se ubrzano razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu, a tokom pandemije elektronska trgovina se povećala za čak 300 odsto", rekla je ona.

Govoreći o klasičnoj trgovini, navela je da resorno ministarstvo trenutno radi na pripremi strategije trgovine u Srbiji do 2025. i da će taj dokument, u čiju izradu su uključeni i predstavnici Američke privredne komore u Srbiji, odrediti pravac trgovine u našoj zemlji. Matić je najavila i izmene Zakona o trgovini kojima će, između ostalog, biti uvedene digitalizovane otpremnice i dodala da će se taj zakon uskoro naći u proceduri.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović je naveo da je najavljeno uvođenje 5G mreže u duhu američkog biznisa koji počiva na preduzetništvu, konkurenciji i slobodnom tržištu.

"Naša želja i želja naših kompanija je da uvođenje bude urađeno upravo tako i da omogući svim zainteresovanim učesnicima da participiraju, jer smatramo da je konkurentnost ono što je dobro i za potrošače", istakao je Petrović.

Pozitivnim je ocenio navode ministarke Matić da se kada je reč o inspekcijskom nadzoru, s jedne strane jačaju kapaciteti a s druge strane se radi na edukaciji ljudstva. Obraćajući se učesnicima u razgovoru ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri je istakao da je ekonomski rast Srbije i jačanje privrednih veza između SAD i Srbije visoko na njihovoj listi prioriteta.

Podsetio je da je pre nekoliko dana bio na otvaranju tehnološkog kampusa NCR-a gde će blizu 5000 visokoobrazovanih radnika pružati IT usluge i rešenja svetu. Dodao je da je ova kompanija samo jedna od mnogih američkih kompanija koje su investirale ovde i posluju u svim granama privrede, od medicine do IT industrije a zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji.

"Koristim ovu priliku da pohvalim napore srpskih vlasti koje ulažu u pogledu digitalizacije", rekao je Godfri i upozorio da ipak moramo biti spremni i na zamke tehnološkog razvoja poput ilegalne internet trgovine.

"Veoima me raduje što Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i AmCham pokreću zajedničku kampanju protiv ovih ilegalnih aktivnosti koje nanose veliku štetu", istakao je on.

Dodao je da ga posebno zanima da čuje šta će se dešavati u sektoru turizma, jer, kako je rekao, svi znaju da ga je Srbija osvojila lepotom prirode, gostoprimstvom i naravno srpskom hranom.

Video: Izgoreo toranj 5G mreže

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>