• 0
 ≫ 

Nova era u lancima snabdevanja: Kompanije su čak srećne ako imaju šta da plate

 ≫ 

Kompanije rastu i tek će im biti potrebni ovi mali, a tako značajni delovi...

  • 0
elektronika, čipovi

Foto: Pixabay

Malezijske elektronske kompanije, koje su u središtu snabdevanja osnovnim čipovima koji pokreću automobile, pametne telefone i kućne uređaje, kažu da veliki kupci kucaju na njihova vrata kako bi zagarantovali dugoročne ponude "uzmi ili plati", i "srećni su da plate više ako je potrebno".

Proizvođači žure da popune zalihe, i to ne samo proizvođači automobila koji su ranije otkazali narudžbine očekujući slabu potražnju. Nedostatak čipova srušio je njihovu proizvodnju i još uvek dislocira lance snabdevanja, baš kao što raste i potražnja potrošača zajedno sa globalnim ublažavanjem ograničenja uvedenih zbog kovida.

Ipak, neće biti lako vratiti se na pravi put. Nedavno smo pisali o Škodi, koja je zaustavila proizvodnju upravo zbog manjka poluprovodnika na globalnom tržištu. Naime, ostavili su samo jednu proizvodnu liniju, a zaposleni su poslati kući i primaće 80% svojih prosečnih plata.

U fabrikama u Maleziji, operatori poput firme Unisem, za pakovanje čipova, kažu da svet mora da bude spreman za velika povećanja cena, a neki i ne pitaju za cenu. Ali malezijska industrija koja čini više od jedne desetine globalne trgovine vredne preko 20 milijardi dolara, upozorava da će nestašice trajati najmanje dve godine.

Potražnja je toliko snažna da je fabrika jedne kompanije u Kini rezervisana za celu narednu godinu - i biće potrebni meseci da "popravi" zaostatke za neke automobilske komponente. Tajvan je trenutno najveći pružatelj usluga sa više od 50% tržišnog udela, a slede ga Kina, Sjedinjene Američke Države i zatim Malezija.

Pritom, kompanije rastu i tek će im biti potrebni čipovi, a dobro je poznato da se oni koriste u raznim sferama. Nekoliko proizvođača automobila i poluprovodničkih kompanija reklo je da je poremećaj povezan s pandemijom u Maleziji pogodio lance snabdevanja.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>