• 0

Komšije kolektivno tužile Epl, namerno usporio ajfon

Procenjuje se da je između 1.500 i 187.500 korisnika u Sloveniji oštećeno

  • 0
Ajfon 13  iPhone 13

Foto: Tanjug/AP

U kolektivnoj tužbi za naknadu štete, slovenački Zavod Kolektiv 99 traži od Epla 27,5 miliona evra odštete nastale namernim usporavanjem rada i smanjenjem raspona funkcionalnosti određenih modela ajfona.

Zavod Kolektiv 99 podneo je tužbu Okružnom sudu u Ljubljani protiv korporacije sa sedištem u Kaliforniji.

Potrošači koji su oštećeni Eplovim postupcima pozivaju se da se registriraju putem obrasca na web stranici kako bi pomogli u daljem procesu kolektivne naknade. Postupak ne znači nikakav trošak za potrošače, napisali su u saopštenju, prenosi ljubljanski Dnevnik.

"2017. Epl je objavio obaveštenje u kojem javno priznaje namerno usporavanje i smanjenje funkcionalnosti nekih starijih modela iPhona nadogradnjom iOS sistema bez prethodnog obaveštavanja korisnika ovih telefona. S nadogradnjom iOS 10.2.1, Korisnici iPhonea oštećeni su 6, 6 plus, 6s, 6s plus i SE, a nadogradnja iOS 11.2 oštetila je korisnike modela iPhone 7 i 7 plus", naveo je Kolektiv.

Epl je bio predmet brojnih tužbi i dve kazne, u Italiji (10 miliona evra) i Francuskoj (25 miliona evra), zbog priznanja i otkrića u vezi sa usporavanjem telefona i slabljenje baterije.

Prošle godine Epl je u Sjedinjenim Državama dogovorio sudsku nagodbu u kojoj bi odšteta, zavisno od broja prijavljenih žrtava, mogla da iznosi od 310 do 500 miliona američkih dolara, a kasnije te godine dogovorila još jednu sudsku nagodbu u vezi s tim radnjama, ovaj put u iznosu od 113 miliona dolara.

- Procenjuje se da je između 1.500 i 187.500 korisnika iPhonea u Sloveniji potencijalno oštećeno, napisao je Kolektiv 99.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>