• 0

Do guše zaduženi Evergrande ima novi problem: Propao pokušaj prodaje

Danas je na tri berze nastavljeno trgovanje akcijama ovog građevinca

  • 0
Kina, eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Akcije kineske građevinske kompanije Evergrande pale su za 9 odsto na otvaranju trgovanja, nakon objave informacije da je propao sporazum o prodaji dela njene imovine holdingu Hopson Divelopment.

Hopsonove akcije istovremeno beleže rast vrednosti za više od 5 procenata.

Do guše zaduženi Evergrande je ranije ovog meseca vodio pregovore sa manjom rivalskom kompanijom Hopson o prodaji dela svog biznisa. Međutim, Hopson je kasno sinoć objavio da su pregovori o kupovini 50,1 posto udela u firmi Evergrande Properti Servisiz propali.

Evergrande je u odvojenom saopštenju potvrdio raskid dogovora, koji bi, prema medijskim izveštajima, bio vredan 20,04 milijardi hongkonških dolara (2,58 milijardi američkih dolara).

Ova građevinska kompanija je druga po veličini u Kini po prodaji i najveći izdavalac obveznica na stranim tržištima duga u kineskoj građevinskoj industriji, sa ukupno 300 milijardi dolara obaveza prema poveriocima.

Zabrinutost u pogledu finansijske sposobnosti kompanije da izmiruje dug izazvala je strah da će se kriza Evergrandea preliti na celo kinesko tržište nekretnina, koje zajedno sa srodnim industrijama učestvuje sa oko 25 posto u nacionalnom bruto domaćem proizvodu ( BDP).

Danas je na tri berze nastavljeno trgovanje akcijama ovog građevinca, nakon više od dve nedelje obustave uoči najavljene „velike transakcije“.

Kolaps sporazuma sa Hopsonom dolazi u trenutku kada se Evergrandeu približava isticanje pomno praćenog 30-dnevnog grejs perioda za plaćanje 83 miliona dolara kamata investitorima po osnovu obveznica denominovanim u američkom dolaru. Ako kompanija ne uspe da plati ove obaveze do subote, to će značiti tehnički bankrot.

Video: Pirinčana polja zlatom obojena, ručno se beru već vekovima: Pogledajte magične prizore iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>