• 0

Stolari, lakireri, operateri: Ova zanimanja će tek biti tražena, a odgovor je u dualnom obrazovanju

Firma zapošljava više od 300 radnika, mahom žena, a danas smo imali prilike da vidimo i kako rade mladi, učenici Tehničke škole u Ćupriji

  • 0
Standard furniture Serbia

Foto: Nikola Tomić

Da je zanat u današnje vreme "zlata vredan", uprkos visokom obrazovanju i brojnim tehnološkim inovacijama, potvrđuje i činjenica da se sve više traže stolari, lakireri, operateri za rad u fabrikama. 

Upravo na takvim radnim mestima danas možete susresti i muškarace i žene, ali i gotovo sve generacije. Ključ je, kažu nam iz PKS, u dualnom obrazovanju. 

U ovom programu trenutno je 8.000 učenika, koji se obučavaju za 53 profila, više od 700 firmi i 150 škola... Dualno obrazovanje je u Srbiji počelo da jača od 2016. godine, iako je još 2013. bilo pomena, rečeno je danas u Ćupriji, prilikom obilaska pogona domaće kompanije Standard Furniture Serbia. 

Kako je za Telegraf Biznis rekao direktor kompanije, Miodrag Perović, njihov jedini kupac je švedski gigant u domenu nameštaja - IKEA, i to već 17 godina. Na pitanje da li je IKEA jedina zbog ogromnog obima poslovanja, dobijamo potvrdan odgovor, ali i zanimljivo objašnjenje.

- Svakog ponedeljka IKEA nam šalje raport šta će im trebati za naredne 52 nedelje, tako da smo mi uvek u niskom startu, spremni da ispunimo zahteve i zalihe. Upravo zbog te dobre pripreme, do skoro nismo osećali probleme koji su pogodili lance snabdevanja, a sada ih pomalo osećamo. Ali, ipak napredujemo. Prošle godine smo porasli 25%, a ove godine oko 10 odsto - kaže Perović za naš portal.

Svi komadi koje Standard Furniture Serbia izrađuje za švedskog diva, rade se od bukve.

Firma zapošljava više od 300 radnika, mahom žena, a danas smo imali prilike da vidimo i kako rade mladi, učenici Tehničke škole u Ćupriji. Prema sistemu dualnog obrazovanja, njima su po sticanju formalnog znanja obezbeđeni posao u kompaniji za koju rade, kao i mogućnosti za dalje napredovanje.

Videli smo kako učenici marljivo, spretno i predano rade, ne bi li sebi sutra obezbedili sigurnu egzistenciju, a prof. dr. Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno obrazovanje, kaže da je upravo dualno obrazovanje stub ekonomskog razvoja u Srbiji.

Mirjana Kovačević iz PKS napominje da je ovo win win pozicija, odnosno dobar dogovor i za poslodavce i za učenike, kasnije zaposlene.

Opština Ćuprija je podržala inicijative Standarda, zajedno sa ministarstvom i Tehničkom školom, a velika podrška dolazi i od SDC, Švajcarske razvojne agencije.

- Podržavamo istraživanja iz Ciriha po pitanju dualnog obrazovanja, sistem je zreo jer se švajcarska kompanija uključuje u dualno obrazovanje u Srbiji. Radićemo na podršci obrazovnom sistemu, a radićemo i sa PKS na tome da pomognemo privredni cima - rekla je danas u Ćupriji Jovana Mihajlović, ispred SDC.

Kako je Grujić dodatno pojasnila, Srbija ima Nacionalni model dualnog obrazovanja, koji prepoznaje rizike i čini sistem fleksibilnijim. "Učenje na dva mesta je dokaz da znanje vredi. Sistemska dokumenta pokazuju da smo na dobrom putu".

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>