• 6

"Pakuju ulje u ukrasne kese da pokažu koliko je poskupelo": Svinjsku mast traže zbog cene zejtina

Nekada se manje gledalo koliko je domaćin zaklao debelih svinja i koliko ima mesa, već se za domaćinsku i bogatiju kuću smatrala ona koja je u kantama imala dovoljno svinjske masti

  • 6
Svinjska mast

Foto: Shutterstock

Kriška hleba sa mašću i malo paprike i soli, u slanoj ili sa šećerom u slatkoj varijanti, mnoge podsećaju na detinjstvo. Možda ova starinska delikatesna užina nikada više ne bude popularna kao nekada, ali svinjska mast se traži više nego ikad posle nedavnog poskupljenja jestivog ulja.

Domaćice u Šapcu i okolini kažu da u pojedinim mesarama kilogram svinjske masti košta 120 dinara dok je u marketima malo skuplja, ali opet jeftinija od ulja koje samo na akcijama može da se nađe po ceni nižoj od 200 dinara.

Zbog uštede, a potom i što se oduvek smatralo da je zdravija, svinjska mast se na velika vrata vraća u kuhinju.

- Video sam na društvenim mrežama kako se dele fotografije flaše zejtina u ukrasnoj kesi, koje je neko postavio valjda da bi poručio kako je zejtin toliko skup da može i poklon da bude. Sigurno se neko mlad našalio, pa ne zna da su davno domaćini zaista poklanjali svinjsku mast kada idu u goste ili kod lekara. Takođe, nekada se manje gledalo koliko je domaćin zaklao debelih svinja i koliko ima mesa, već se za domaćinsku i bogatiju kuću smatrala ona koja je u kantama imala dovoljno svinjske masti - kaže stariji Šapčanin.

U mnogim domaćinstvima u Mačvi, uprkos smeni generacija, svinjska mast se i danas više koristi nego ulje.

Spomenka Ljubinković priča da ulje koristi samo kada peče ribu, priprema salatu i kolače, a svinjsku mast za pripremanje svih drugih jela.

- Imamo svoju mast, ne kupujemo, pa 30 kilograma koliko dobijemo kada zakoljemo svinjče bude dovoljno za celu godinu. Ulja malo kupujemo, ali se litar potroši mnogo brže nego kilogram masti - kaže Spomenka.

Osim uštede u kućnom budžetu, svinjska mast je zdravija od ulja, pa su, navodno zbog toga stariji živeli duže i ređe oboljevali od bolesti krvnih sudova i manje patili od povišenog holesterola i triglicerida.

- Domaćice su sigurno primetile masnu liniju koja ostaje u šerpi kada nešto prže na ulju, pa moraju da je ribaju žicom, a kad pripremaju na masti te linije nema. Ja pomislim da je tako i sa krvnim sudovima. Sećam se kada su deca bila mala lečila sam ojed mašću prepranom u devet voda, a ovaj narodni lek se i danas koristi protiv ojeda, ali i kod nekih bolesti pa i u kozmetičke svrhe - objašnjava Spomenka.

Video: Siromašni ribar je postao milioner: Našao je misteriozni predmet na obali, a tek da čujete šta je to

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    22. oktobar 2021 | 01:21

    Ja kupujem mast za sto dinara. Ima različitih cena što je nema veze s kvalitetom. Mast he mnogo zdravija od ulja.

  • Праведник

    22. oktobar 2021 | 07:18

    Па скупље од неких вина, што не би уље ишло у украсној кеси као поклон?

  • mama

    22. oktobar 2021 | 06:37

    A i zdravije je

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>