• 0
 ≫ 

Počinje nova sezona finansijskog izveštavanja i nova prilika za trgovanje cenom akcija svetskih kompanija

 ≫ 

Uprkos brojnim opasnostima, trgovcima akcijama ostaje još mnogo prilika i mogućnosti

  • 0
Fortrade, medved, bik, borba

Foto: Rawpixel Ltd.

Kao i svake godine, sezona finansijskog izveštavanja počinje u prvoj polovini oktobra kad velike svetske kompanije objavljuju rezultate svog poslovanja u prethodnom (trećem) kvartalu. Finansijski divovi kao što su Goldman Sachs, JP Morgan i Bank of America su tradicionalno prvi koji objavljuju svoje rezultate.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija svetskih kompanija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Dok mnogi analitičari predviđaju još jednu izuzetno uspešnu sezonu, investicione banke, kao što je Goldman Sachs, upozoravaju da visoke cene akcija i poteškoće u lancu snabdevanja mogu uticati na buduće kretanje cena akcija pojedinih kompanija i uveravaju da trgovci moraju birati akcije imajući na umu ove činjenice.

Odgovor na pitanje koje bi kompanije mogle da prikažu pozitivne (bolje od očekivanja) rezultate nazire se u zavisnosti od sektora, odnosno industrije kojoj pripadaju.

nafta

Foto: Unsplash

Na primer, razumno je pretpostaviti da bi kompanije iz naftne industrije kao što su Exxon Mobil, Chevron ili British Petroleum mogle stajati dobro. Naime, potražnja za naftom je u porastu od kraja prošle godine, a njena cena je porasla iznad 80 dolara za barel što je najviši nivo od 2014. godine. Naftne kompanije imaju korist od viših cena jer je to njihov glavni proizvod, posebno u situaciji ograničenog snabdevanja (i veće potražnje). Veća mobilnost ljudi na (auto) putevima i u avio-saobraćaju, pogotovo nakon odluke SAD da od novembra otvori svoje zračne luke za vakcinisane putnike iz tridesetak zemalja, podstiče potražnju za naftom i njenim derivatima. Od ranije je poznato da se neke farmaceutske kuće dobitnici pandemije.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Problem sa ponudom čipova na sve većem tržištu za te kompanije već neko je vreme aktuelan, skoro i gorući. Kompanije koje proizvode čipove, na neki način, su dobitnici zbog velike globalne potražnje ali i žrtve neispunjenih i nagomilanih porudžbina. Nedostatak čipova u svetu znači da bi proizvođači (električnih) vozila mogli biti pogođeni, a neki to već jesu. Međutim, kompanija Tesla koja nastoji da ostvari unutrašnju vertikalnu integraciju je i pored toga uspela da ostvari rekordne isporuke prošlog meseca. S druge strane, nedostatak energenata i visoke cene nafte, pozitivni su faktori za proizvođače električnih automobila kao što su Tesla i kineski Nio.

Uprkos brojnim opasnostima, trgovcima akcijama ostaje još mnogo prilika i mogućnosti.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvori: Reuters, CNBC, Marketwatch, Bloomberg

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>