• 19

Građani Hrvatske stavljaju na štednju 73 evra mesečno, uspeva li vama?

, Telegraf Biznis

Manji procenat ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil i slično (16%), a neki štede i za putovanja (15%)

 • 19
štednja, kasica-prasica

Foto: Freepik.com

Građani Hrvatske izdvajaju mesečno za štednju u proseku 549 kuna (oko 73 evra), što je 15 posto više nego 2020. godine, pokazuje istraživanje o štednim navikama stanovništva, koje je u julu i avgustu ove godine sprovela agencija IMAS.

Prema rezultatima ankete, u kojoj je učestvovalo nešto više od 500 građana, muškarci prosečno uštede 593 kune (79 evra), a žene nešto manje, 507 kuna (67 evra) mesečno, prenosi Poslovni dnevnik.

Istraživanje, koje je sprovedeno za potrebe Erste grupe, pokazalo je takođe da pođednak broj muškaraca i žena, njih 82 posto, štednju smatraju važnom ili izuzetno važnom.

Studija otkriva i kako je period niskih kamatnih stopa, koji traje već duže vreme, uticao na štedne navike stanovištva. Četvrtina anketiranih je rekla da zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, 15 posto je novac uložilo u kupovinu nekretnine kao vid štednje, dok 37 odsto nije promenilo ništa.

Kada je reč o razlozima štednje, najviše ispitanika, 67 posto, štedi da bi stvorilo zalihu novca za nepredviđene situacije, 43 odsto želi da obezbedi finansijsku zaleđinu za sebe i porodicu, dok 18 procenata štedi za penziju, a 10 odsto za edukaciju i obrazovanje.

Manji procenat ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil i slično (16%), a neki štede i za putovanja (15%). Najviše anketiranih, 40 posto, štedi koristeći štedne račune, a svega tri posto njih ulaže svoja sredstva u nekretnine kao oblik štednje.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Td

  Ostavim sa stane oko 100e u racunima,toliko mi zafali svaki mesec pa moram da lomim kicmu da nadoknadim!!! A za auto bih jedino mogao da prodam bubreg,pola jetre,jedno plucno krilo,i mozda bih imao za neki pristojan auto!!!

  1
  0

  Podelite komentar

 • Pedja

  Do pre dva meseca sam ostavljao po 200 eura u štek, a sada 150, razlika je otišla u korist povećanja cena svega i svačega. A plata će verovatno biti ista i u narednom periodu Nažalost.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Jasta

  Odakle da ostavim? 😂

  2
  1

  Podelite komentar

Google preporuke