• 3

Vučić sa MMF: "U trećem kvartalu imaćemo rast BDP od 7 odsto"

Polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biće rezultat povećanja fiksnih investicija

  • 3
MMF srbija grafikon

Foto: Shutterstock, Pixabay, imf.org

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Navodi se da su sagovornici konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru.

Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto, uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu.

Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest odsto na sedam procenata, zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima a ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

"Povoljni ekonomski trendovi u julu i avgustu ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko sedam odsto, što je iznad naših očekivanja", istakao je Vučić.

Dodao je da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

"Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija", zaključio je Vučić.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope a istovremeno su izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom korona virusom, navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se i o osnovnim postavkama budžeta Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje.

Jedna od tema sastanka bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Srbije a čiji je cilj da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    22. oktobar 2021 | 11:37

    Odlično! Ako je tako -kupite domovima zdravlja rukavice za rad a što se tiče zubara. NEMAJU OSNOVNI POTROŠNI MATERIJAL!

  • Oooo

    22. oktobar 2021 | 15:43

    A rast cena 20%

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>