• 14
 ≫ 

Otvoren rudnik Čukaru Peki, u Srbiji bogato nalazište zlata: "Nisam ni sanjao da ovako izgleda"

 ≫ 

Čukaru Peki predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu

  • 14

Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je danas u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki.

- Veličanstveno izgleda, a za tako kratko vreme je urađeno nisam sanjao - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na ceremoniji svečanog otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki", u okviru kompleksa Flotacije rudnika u Boru.

Kako je naveo, otvoren je pogon koji je opremljen sa najsavremenijom opremom, a Srbija će postati drugi proizvođač bakra iza Poljske, što je, ukazao je važžno jer je cena bakra danas preko 10.000 dolara po toni.

Istakao je da je posao završen za manje od tri godine.

Vučić je upitao zaposlene kakva im je oprema u rudniku, na šta je dobio odgovor da je odlična i da je sve automatizovano.

- Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju, ali sada imamo od koga da učimo - rekao je Vučić ambasdorki Kine Čen Bo.

Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

- Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju - dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

Predviđeni kapaciteti proizvodnje ovog rudnika su 3,3 miliona tona godišnje. Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina. Kompanija je trenutno fokusirana na razvoj Gornje zone rudnika u okviru koje će se proizvoditi bakar i zlato.

Za gornju zonu procenjena količina bakra je 1,21 milion tona, dok je količina zlata 76 tona. Ziđin, koji je u vlasništvu i bivšeg RTB-a Bor, izgradio je rudnik za podzemnu eksploataciju sa svim pratećim objektima za preradu, transport rude i odlaganje jalovišta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na honghoškoj berzi za 8,2%. Očekuje se da u rudniku bude zaposleno 1.235 radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Миле мајстор

    22. oktobar 2021 | 12:28

    Камо среће да је рудник остао у нашем власништву , овако ... мени је ова церемонија жалосна !

  • Super

    22. oktobar 2021 | 12:19

    Sve bogostvo nek nam issisaju iz zemlje

  • RoBot

    22. oktobar 2021 | 12:33

    Nismo sposobni ni rudnik samostalno da eksploatisemo, nego i to prodajemo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>