• 20

Plata u ova dva grada sad je veća nego u Novom Sadu: Kako su došli do skoka na 584 i 647 evra

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji

  • 20
Majdanpek Bor plate

Foto: Shutterstock, Wikimedia

Prosečna plata na jugu Srbije, u Boru i Majdanpeku je danas duplo veća nego pre nekoliko godina. To je, kako je uporedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, značajno iznad prosečnog iznosa u Srbiji, a pojedinačno, po gradovima, veća nego u Novom Sadu.

Plata u Boru tako danas iznosi 647 evra, a bila je 428 evra.

- Zarada je porasla u Boru za 55 odsto za samo nekoliko godina, i dalje će da raste. Tome je najviše doprineo Ziđing - naveo je Vučić prilikom otvaranja rudnika Čukaru Peki. 

U Majdanpeku, plata je sa 378 evra skočila na 584, što je skok od 50 odsto.

- I opet zahvaljujući pomalo našim ulaganjima, ali na prvom mestu našim kineskim partnerima - naveo je on.

Prvi zeleni rudnik

 

Vučić je ranije posle zvaničnog otvaranja rudnika Čukaru Peki obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o nasavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

Predsednik je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu. Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

Video: Živelo se bogato, trgovalo se luksuznom robom: Rudnik je u srednjem veku bio centar Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keti

    22. oktobar 2021 | 13:01

    Plate sve vece a narod nikada gore nije ziveo

  • Tvor

    22. oktobar 2021 | 18:50

    To više nije Bor nego Tvor, ti "investitori" unoštavaju naša prirodna bogatstva i zagađuju našu životnu sredinu, a te plate su sića u poređenju sa njihovim profitom. Za džabe smo im dali ovaj basen, sram da vas bude.

  • Serb in

    22. oktobar 2021 | 21:22

    Бор на југу Србије???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>