• 0

Javni dug evrozone opao na 98,3% BDP-a u drugom kvartalu

U poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine, udeo javnod duga u BDP-u je porastao i u evrozoni

  • 0
evro, evrozona, zona evra, EU

Foto: Shutterstock

Udeo javnog duga evrozone u bruto domaćem proizvodu (BDP) spustio se na 98,3 procenta u drugom kvartalu ove godine sa nivoa od 100 posto na kraju prethodnog tromesečja, objavila je statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

U 27-članoj EU je takođe, u periodu april jun-ove godine, opao udeo javnog duga u BDP-u na 90,9 odsto sa 92,4 procenta koliko je iznosio u prva tri meseca 2021, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet stranici Evrostata.

Smanjenje učešća javnog duga u BDP-u drugom tromesečju je, i u evrozoni i u EU, rezultat privrednog rasta, budući da je nominalni iznos duga nastavio da raste zbog potreba za finansiranjem mera usvojenih za ublažavanje ekonomske krize izazvane pandemijom kovid-19..

U poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine, udeo javnod duga u BDP-u je porastao i u evrozoni (sa 94,4 na 98,3 posto) i u EU (sa 87,2 na 90,9 procenata).

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>