• 0

Usred energetske krize nove tenzije oko Severnog toka: Berlin traži dokaze od Moskve

Nemačka energetska agencija je navela da razmatra zahtev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz

  • 0
Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

Nemački energetski regulator očekuje od švajcarske kompanije Severni tok 2 da pruži uveravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahteve tog tela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

„U komunikaciji smo sa kompanijom Severni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo proveravamo usklađenost sa regulatornim zahtevima", navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Rojters..

Nemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Severnog toka 2.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je najavio da će druga cev gasovoda biti napunjena gasom do sredine ili kraja decembra i poručio da je Rusija spremna da počne da snabdeva Evropu gasom preko Severnog toka 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu nemačkog regulatora.

„Prva cev Severnog toka 2 već je napunjena gasom. Ako sutra nemački regulator da dozvolu za snabdevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara",rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdaj.

Podsetio je da će ovim gasovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

„S obzirom na to da će nestašica gasa na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim“, rekao je on.

Ruski predsednik je takođe napomenuo da su američke i bliskoistočne kompanije smanjile isporuke gasa Evropi 2021. godine, dok je ruski Gasprom povećao isporuke zemljama van Zajednice nezavisnih država za 8,7 posto, odnosno za 11 milijardi kubnih metara.

Video: Trči, Bajatoviću! Vučić naredio da direktor Srbija Gasa dotrči da bi ga preslišao oko cene gasovoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke