• 0
 ≫ 

Ministarka finansija SAD: Ne gubimo kontrolu nad inflacijom

 ≫ 

Problemi u lancu snabdevanja opterećuju SAD i druge zemlje, dok naglo raste potražnja zbog otvaranja ekonomija

  • 0
Njujork, SAD, Amerika, Sjedinjene Američke Države

Foto: Pixabay

- SAD ne gube kontrolu nad inflacijom - izjavila je nedavno američka ministarka finansija, Dženet Jelen, i istakla da očekuje da će se inflacija vratiti na normalan nivo do druge polovine naredne godine.

Jelen je u intervjuu za CNN rekla da će sredstva, čije je izdvajanje predviđeno planovima predsednika zemlje, Džoa Bajdena, za ulaganje u infrastrukturu i socijalnu potrošnju - biti raspoređena tokom narednih deset godina, ali nije precizirala da li će to pogoršati inflaciju.

- Stopa inflacije će ostati visoka naredne godine zbog onoga što se već dogodilo. Međutim, očekujem poboljšanje do sredine ili kraja naredne godine/druge polovine naredne godine - navela je Jelen.

Problemi u lancu snabdevanja opterećuju SAD i druge zemlje, dok naglo raste potražnja zbog otvaranja ekonomija, a Jelen je rekla da očekuje da se zastoji u snadbevanju prevaziđu, kako se bude napredovalo u borbi protiv korone, preneo je Glas Amerike. "Amerikanci će se vraćati u radnu snagu kako se uslovi budu poboljšavali", poručila je ministarka SAD.

Federalne rezerve (američka Centralna banka) obećale su da će ključnu kamatnu stopu zadržati na aktuelnom nivou, koji je blizu nule, do potpunog oporavka tržišta rada i dok inflacija ne dostigne zacrtani cilj od dva odsto i neko vreme ostane iznad tog nivoa.

Video: Brod blokirao Suecki kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>