• 1

Kako je na svetskim berzama ovog jutra? Nafta, zlato i bitkoin stabilni

Trgovci iščekuju podatke o bruto domaćem proizvodu SAD za treći kvartal, koji će biti objavljen u četvrtak

  • 1
Gold Bars  Zlato Poluge

Foto: Shutterstock

Azijske berze su u porastu na početku trgovačke nedelje u kojoj se očekuje objavljivanje kvartalnih izveštaja o poslovanju velikog broja kompanija, mada su se vesti iz Kine o uvođenju poreza na imovinu u nekim regionima negativno odrazile na akcije na hongkoškom i kineskom tržištu kapitala.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,26 posto, dok je japanski Nikei pao za 1,0 procenat zbog slabljenja dobiti nekoliko domaćih kompanija, izveštava Rojters.

Australijske akcije su porasle za 0,47 odsto, podržane vrednošću rudarskih firmi, dok su južnokorjske napredovale za pola procenta, pri čemu je njihov uspon ograničila prigušenija investiciona aktivnost u Velikoj Kini.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija je stagnirao, dok je podindeks akcija u sektoru nekretnina pao za 3,0 procenta. Referentni indeks berze u Hongkongu je ojačao 0,18 odsto, uprkos padu akcija kopnenih nekretninskih kompanija od 2,6 posto, listiranh na ovom tržištu.

Do pada akcije preduzeća koja se bave nekretninama došlo je nakon subotnje najave iz kineskog parlamenta da će biti uveden pilot porez na nekretnine u nekim regionima. Podsećamo, kineski građevinski div Evergrande je prošle nedelje jedva izbegao kolaps isplatom kupona na obveznice, a prema današnjim izveštajima Rojtersa - deo imalaca obveznica je primio novac.

Pritom, ta kompanija nije jedina koja se nalazi na finansijskoj ivici. Naime, ima ih barem još 4, što sugeriše da je kinesko tržište nekretnina prilično uzdrmano.

Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Na valutnim berzma, dolarski indeks, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosi 93,521 poen, što je pad od 0,15 posto na dnevnom nivou, i kreće se ka svom mesečnom minimumu od 93,455 poena zabeleženom prošle nedelje.

Trgovci iščekuju podatke o bruto domaćem proizvodu SAD za treći kvartal, koji će biti objavljen u četvrtak.

Tržišta i dalje pokušavaju da se pozicioniraju za očekivano smanjenje američkog programa stimulusa krajem ove godine i moguće povećanje kamatnih stopa krajem 2022. Predsednik Federalnih rezervi, Džerom Pauel, rekao je u petak da bi američka centralna banka trebalo da započne proces ukidanja podrške privredi smanjenjem kupovine aktiva, ali da još uvek ne bi trebalo da dira kamatne stope.

Na robnim tržištima, cene nafte se i danas kreću uzlaznom putanjom, nastavljajući rast registrovan pre vikenda, pri čemu je američka nafta dostigla sedmogodišnji maksimum jer je globalna ponuda i dalje nedovoljna u odnosu na rastuću tražnju širom sveta. Severnomorska nafta Brent je skočila 0,88 odsto na 86,28 dolara za barel, dok je američka WTI nafta uzletla za 1,11 procenata na 84,69 dolara, na najviši nivo u poslednjih sedam godina.

petroleum, nafta

Foto: Pixabay

Cena zlata za spot isporuku ojačala je za 0,3 posto na 1.797 dolara za uncu. Vrednost ovog plemenitog metala se povećava unazad dve nedelje zbog rastuće zabrinutosti u pogledu inflacije. Bitkoin, kojem se takođe sve češće pripisuje svojstvo zaštite od inflacije, trguje se na nivou od 61.901 dolara, u porastu za 1,6 procenata na dnevnom nivou, nakon prošlonedeljne turbulentne trgovine kada je dostigao novi maksimum od 67.016 dolara.

Ipak, podsećamo na navode vezane za bitkoin i inflaciju, gde se konstatuje da je digitalni novčić "previše osetljiv na promene i tvitove", te da je pao na prvom testu inflacije.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    25. oktobar 2021 | 10:11

    BRAVO za novinara! Ovako se izveštava. Sve pohvale.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>