• 0

Tržište nekretnina u ovoj zemlji divlja: Kupce privlače cene, sunce i poreske olakšice

Van svojih matičnih zemlja, građani Velike Britanije i Amerike traže utočište upravo u Italiji

  • 0
Santa Severina, Italija

Foto: Shutterstock

Kuće u italijanskim gradovima i na selu oduvek su bile privlačne za strane kupce, a sada pandemija povećava potražnju dobrostojećih Amerikanaca i Britanaca.

Naime, mnogo puta smo pisali o tzv. kućama za 1 evro, za kojima i dalje vlada veliko interesovanje, iako ponuda dolazi sa određenim "zahtevima", odnosno uslovima za kupce.

Otkud toliko Amerikanaca i Britanaca? To je zato što su im niz poreskih olakšica, relativno niske cene i potencijal za rad na daljinu podstakli želju za preseljenjem u ovu magičnu državu.

- Došlo je do dramatične promene u potražnji - rekao je agent Bil Tomson, sa tržišta nekretnina u Italiji. Njegova grupa "Knight Frank" zabeležila je najveći porast interesovanja Britanaca i Amerikanaca u poslednje vreme. S poslovne strane, kaže, smeši im se najbolja godina u protekloj deceniji.

Recimo, Endi Isikof (52) je sa suprugom kupio dvosoban stan u Rimu tokom pandemije, a da ga, pritom, prvo nije ni video uživo. Putovanja su tada bila ograničena, ali ga je privukla niska cena. Otac dvoje dece je zaključio da može da uživa u Italiji.

- Mislim da će se to pokazati kao dobra investicija - rekao je i dodao da korene vuče upravo iz Italije.

Van svojih matičnih zemlja, građani VB i Amerike traže utočište upravo u Italiji, ona im je sada drugi dom, prema istraživanju "Knight Frank"-a iz septembra 2021. godine. Relativno niže cene u vreme kada svetska tržišta nekretnina cvetaju, pomažu Italiji da pobedi Francusku i Španiju u ovom "takmičenju".

- Ljudi generalno traže osunčana, prelepa mesta širom Evrope. I u Italiji dobijaju veoma niske cene - rekla je analitičarka za nekretnine "Savills"-a, Jelena Cvjetković. Prosečna cena nekretnine u okolini Rietija, grada pored Rima, u septembru je bila 96.000 evra, pokazuju podaci kojima raspolaže "Idealista".

Napulj, Italija

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

U Paviji, kod Milana, cena je 123.000 evra. Poređenja radi, u Santaremu, u blizini Lisabona (Portugal), kuća u proseku košta 147.000 evra. U španskoj Gvadalahari blizu Madrida, cena je 147.300 evra. "Savills" i "Sotheby's" su primetili da su prodali više nekretnina u prvih osam meseci 2021. u Italiji nego tokom cele 2019. godine, pri čemu su Britanci i Amerikanci njihovi glavni klijenti.

"Sotheby's" prodaja je porasla za 74% u prvih osam meseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2019. "Knight Frank" je zabeležio rast od 19% vezan za kuće prodate u periodu od aprila 2020. do marta 2021, a u odnosu na isti period pre dve godine, i 108% veći napredak nego u istom periodu prošle godine.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>