• 0

Bez dogovora u Rimu: Posrnula banka Monte dei Paski ipak ne ide u privatne ruke

Italija je počela da radi na ponovnoj privatizaciji MPS-a nedugo nakon što je 2017. u spasavaje te banke uložila 5,4 milijarde evra

  • 0
Banka Monte dei Paschi Foto: Shutterstock

Pregovori Italije o prodaji Monte dei Paski di Sijena banke (MPS) Unikreditu završeni su bez dogovora, što je, prema oceni agencije Rojters, veliki neuspeh višegodišnjih napora vlade u Rimu da vrati posrnulu banku iz Toskane u privatne ruke.

Izostanak kompromisa da se prevaziđe jaz između dve strane, vredan više milijardi evra, dovodi u pitanje mogućnosti Italije da završi restrukturiranje svog bankarskog sistema, započeto pre šest godina.

Rim će sada tražiti produženje rokova dogovorenih sa vlastima Evropske unije za ponovnu privatizaciju MPS-a, a jedan zvaničnik italijanskog Ministarstva finansija je rekao da "ne očekuje da će razgovori sa Briselom biti teški".

Ministarstvo će odraditi svoj deo posla da dokapitalizuje MPS i planira da nastavi sa merama za poboljšanje bilansa stanja koje je ponudio Unikreditu, nakon što se toskanska banka pokazala kao najugroženiji zajmodavac u evrozoni prilikom kontrole tog sektora ovog leta.

- Odlaganje će biti praćeno menadžerskim merama koje će ojačati banku. Evropske vlasti su potpuno svesne da smo ozbiljno nastojali da do kraja godine zaključimo transakciju po tržišnim uslovima i da to nije bilo moguće jer ponuda koji smo dobili nije prihvatljiva - rekao je zvaničnik.

Italija je počela da radi na ponovnoj privatizaciji MPS-a nedugo nakon što je 2017. u spasavaje te banke uložila 5,4 milijarde evra, što je bio prvi korak za smanjenje najvećeg dela preostalih loših kredita tog zajmodavca.

Rim je smatrao da je spajanje sa jačom konkurentskom bankom najbolji način za rešavanje pitanja najproblematičnijeg kreditora u zemlji i izdvojio je Unikredit kao najozbiljnijeg partnera, pošto je rivalska Intesa Sanpaolo uvećala svoj tržišni udeo do antimonopolskog limita prošlogodišnjim preuzimanjem UBI banke.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>