• 5

UN: Ni ekonomsko usporavanje nije usporilo štetne emisije, svet daleko od svog cilja

Predstavnici iz skoro 200 zemalja sveta sastaće se na samitu u Glazgovu

  • 5
planeta, svet

Foto: Pixabay

Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte dostigla je novi rekord 2020. godine, saoštila je danas agencija UN za meteorologiju, upozorivši da se svet "udaljio od puta" da postigne ciljano ograničenje rasta temperature vazduha.

Izvštaj Svetske meteorološke organizacije (WMO) pokazao je da je nivo ugljen-dioksida porastao iznad prosečne stope u poslednjih 10 godina, uprkos privremenom padu emisija tokom korona lokdauna, prenosi Rojters.

Generalni sekretar WMO, Peteri Talas, naveo je da će trenutna stopa povećenja gasova koji utiču na zagrevanje planete rezultirati "daleko većim" rastom temperature u odnosu na cilj Pariskog sporazuma iz 2015. godine, od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog proseka u ovom veku.

Predstavnici iz skoro 200 zemalja sveta sastaće se na samitu u Glazgovu, sa ciljem jačanja akcije u borbi protiv globalnog zagrevanja u skladu sa Pariskim sporazumom. Godišnji izveštaj WMO, sa sedištem u Ženevi, meri atmosfersku koncentraciju ugljen-dioksida, metana i azot-oksida - gasova koji zagrevaju planetu i izazivaju ekstremne vremenske pojave poput toplotnih talasa i intenzivnih padavina.

Dokument je, kao što se i očekivalo, potvrdio da ekonomsko usporavanje zbog kovida-19 "nije imalo vidljiviji uticaj na atmosferske nivoe gasova sa efektom staklene bašte i njihove stope rasta". U izveštaju se dodaje da su preliminarni podaci pokazali da je nivo ugljen-dioksida, gasa koji najviše doprinosi zagrevanju, nastavio da raste i u 2021.

WMO je u izveštaju, takođe, izrazio zabrinutost u pogledu sposobnosti okeana i zemljišta da apsorbuju otprilike polovinu emisije ugljen-dioksida, navodeći da bi kapacitet okeana u pogledu za apsorpcije mogao da bude smanjen zbog viših temperatura površine mora i drugih faktora.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    25. oktobar 2021 | 15:43

    KAKO, kada se sve vise voze ev vozila??? O cemu se ovde zapravo radi?!

  • Mihailović

    25. oktobar 2021 | 16:19

    Vozi se više e-vozila ali nije toliko masivno i ne smanjuju se broj vozila SUS već se isto povećava jer broj ljudi stalno raste...kad stane proizvodnja SUS i počnu odlaziti na otpad tek tada će se osetiti barem na ulicama sve čistiji vazduh...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>