• 5

Čuveni hleb bi mogao da poskupi: Pekare do sada nisu dizale cene, ali je kriza nepremostiva

Povećanja bi mogla da dovedu neke francuske pekare u opasnost zbog "ratova cena" sa obližnjim supermarketima, upozorava stručnjak. Očekuje se porast cena i za pelete za peć na drva, jer su zalihe sve manje

  • 5
baget, hleb

Foto: Freepik

Duga tanka vekna hleba koja nam dolazi iz Francuske, poznata kao baget, mogla bi da bude nova "meta" korona krize. Naime, čuveni proizvod bi mogao biti pogođen nestašicom u Francuskoj, a predsednik pekarskog udruženja upozorava da bi cene mogle da porastu za više od 10 odsto zbog sve veće cene pšenice, energije i ambalaže.

Dominik Anrakt, predsednik "Confédération nationale de la boulangerie pâtisserie française", juče je upozorio FranceInfo da su "sva upozorenja crvena" kada je reč o ceni pšenice, brašna, energenata, plata i proizvoda za pakovanje. Standardni bageti trenutno koštaju u proseku 0,90 evra, rekao je Anrakt, ali postoji rizik da će ubuduće koštati više od 1 evra.

On je objasnio da cena hleba treba da bude stabilna i da je svaka promena zabrinjavajuća.

- Iznenadio bih se da je poskupeo za 20 centi, ali čak i 10 centi bi bilo previše. U poslednjih 20 godina, bageti su porasli za 23 centa, u poređenju sa cigaretama koje su se utrostručile... U pogledu troškova, svaki pekar određuje svoju cenu, ali logično je pretpostaviti da će biti povećanja - dodao je.

Cena pšeničnog brašna ove godine je porasla za 30 odsto, a očekuje se dalji rast, konstatovao je Anrakt i napomenuo da se "neki pekari plaše da podignu cene čak i ako je potrebno", zbog povećane konkurencije sa supermarketima, što bi moglo da ugrozi lokalne objekte.

- Ponekad vidimo pekare koje dve ili tri godine nisu podigle cene jer imaju supermarkete pored. Ne usuđuju se - istakao je.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BaffettoFood®️ (@baffettofood)

 

Industrija je takođe pogođena nedostatkom radne snage. "Imamo 21.000 slobodnih mesta u pekarstvu i poslastičarstvu, i želimo da platimo bolje, ali naravno imamo troškove. Kada angažujete radnika, 45% je na troškovima, plus ostatak. Ali, to morate učiniti kada prodajete baget za oko 1 evro. Moramo se boriti da zadržimo pekare jer su one pravi ekonomski model - napomenuo je Dominik Anrakt.

Sve ovo se dešava u momentu kada se zemlja takođe suočava sa nedostatkom peleta za peći na drva, koje neka domaćinstva koriste za grejanje. Potražnja za peletima trenutno premašuje ponudu, što uzrokuje rast cena, kašnjenja u isporuci kupaca i nedostatak zaliha.

Podsećamo, u Srbiji je maltene ista situacija, vezano za pelet. Na stovarištima je kao devedesetih godina: pišu se liste čekanja za pelet - nema ga dovoljno, a cena je otišla "u nebo".

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RPD

    26. oktobar 2021 | 13:56

    U Srbiji je postalo sasvim normalno da se cene menjaju iz dana u dan,i da je to dinar,dva nego 5,10...

  • Saki

    26. oktobar 2021 | 14:35

    Kad ce nesto da pojeftini u ovoj zemlji? Samo to pitam

  • Zoran

    26. oktobar 2021 | 14:35

    Gospodine Loncar jer vidite da narod vise nije normalan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>