• 0

Članice bloka ne mogu da se dogovore: Teret rastućih cena gasa preliva se na evropske ekonomije

Devet zemalja, zajedno sa Nemačkom, insistira na bržem uvođenju obnovljivih izvora energije kako bi se blok "odvikao" od prirodnog gasa... Španija, Francuska, Češka i Grčka nisu saglasne s tim

  • 0
Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

Zvaničnici za energetiku iz cele Evropske unije okupili su se danas da razgovaraju o rekordno visokim cenama gasa, koje su učinile troškove hrane, benzina i struje za domaćinstva - ekstremno skupim. Troškovi goriva u Evropi su u jesen dostigli najviši nivo u istoriji, što je primoralo većinu država-članica da reaguju hitnim koracima.

To je uključilo ograničenja cena i subvencije za smanjenje plaćanja potrošača. U ponedeljak su se fjučersi prirodnog gasa za novembar trgovali po ceni od 1.109 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 107 dolara po megavat-satu u domaćinstvima. Ranije ovog meseca, evropske cene gasa premašile su nivo od 1.900 dolara, prvi put ikada.

Nesloga među članicama bloka se produbila uoči hitne skupštine ministara, pri čemu neke zemlje traže reviziju regulative kako bi se uhvatile u koštac sa skokom troškova energije, dok su druge čvrsto protiv toga, piše RT.

Španija, Francuska, Češka i Grčka kažu da bi ta šema dovela do još veće promene u načinu na koji funkcionišu energetsko tržište EU. Oni se zalažu za predloge koji obuhvataju odvajanje od evropskih troškova električne energije i goriva i zajedničku kupovinu goriva među zemljama, kako bi se stvorile rezerve za vanredne situacije.

U međuvremenu, devet zemalja, zajedno sa Nemačkom, insistira na bržem uvođenju obnovljivih izvora energije kako bi se blok "odvikao" od prirodnog gasa, više električnih interkonekcija između zemalja i pospešenom renoviranju - tako da zgrade troše manje energije.

"Ne možemo podržati nijednu meru koja je u sukobu sa unutrašnjim tržištem gasa i električne energije, na primer ad hoc reformu veleprodajnog tržišta električne energije", piše u zajedničkom saopštenju koje su u ponedeljak objavile Austrija, Nemačka, Danska, Estonija, Finska, Irska, Luksemburg, Letonija i Holandija.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>