• 2
 ≫ 

G20: Ovo neće biti poslednja pandemija. Treba nam bolji odgovor, nov finansijski mehanizam

 ≫ 

Jelenova i Indravati su poručili da će forum podići i osnažiti rad Svetske zdravstvene organizacije i drugih tehničkih tela, te da bi trebalo da uključi različita mišljenja i viđenja situacije iz celog sveta

  • 2
Upozorenje, maska, znak, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Najveće svetske ekonomije treba da uspostave forum za lakšu koordinaciju globalnih aktivnosti, radi odgovora na sledeću pandemiju, kao i nov finansijski mehanizam za reagovanje na nove pretnje, saopštili su ministarka finansija SAD, Dženet Jelen, i indonežanski ministar finansija, Šri Muljani Indravati.

U pismu kolegama iz G20, koje je američko Ministarstvo finansija objavilo sinoć, Jelenova i Indravati su istakli da će forum omogućiti ministrima zdravlja i finansija bolju saradnju i koordinaciju aktivnosti prevencije, otkrivanja, razmenu informacija i svih potrebnih mera za reagovanje, preneo je Rojters.

Ocenili su da je pandemija kovid-19, koja je usmrtila skoro 5,2 miliona ljudi širom sveta, otkrila nedovoljnu spremnost za brzo reagovanje na nivou država i nedostatak koordinacije među zemljama G20.

"Mada napredujemo u borbi protiv kovida-19, suočavamo se i sa surovom realnošću: ovo neće biti poslednja pandemija. Ne smemo da propustimo ovu priliku da pokažemo liderstvo i odlučnu posvećenost za dejstvovanje", naveli su Jelenova i Indravati u pismu uoči zajedničkog sastanka ministara zdravlja i finansija G20 u petak.

Nekoliko nezavisnih organizacija, uključujući Nezavisni panel na visokom nivou koji predvode bivši ministar finansija SAD, Lorens Samers, generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije, Ngozi Okondžo-Ivejla, i singapurski viši ministar, Tarman Šanmugaratnam, takođe su pozvali na uspostavljanje takvog foruma.

Jelenova i Indravati su poručili da će forum podići i osnažiti rad Svetske zdravstvene organizacije i drugih tehničkih tela, te da bi trebalo da uključi različita mišljenja i viđenja situacije iz celog sveta, kao što je na primer stav Afričke unije.

Dodali su da bi nov finansijski mehanizam mogao da dopuni resurse multilateralnih razvojnih banaka i obezbedi dovoljno namensko, pouzdano finansiranje kako bi vakcinacija i lečenje išli u korak s novim pretnjama.

Iako su ova dva predloga komplementarna, njihovi vremenski rokovi ne moraju da budu međusobno vezani, navodi se.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>