• 1

Gigant ostvario rekordnu dobit, nadmašio sve prognoze analitičara

Prilagođena zarada po akciji iznosi 2,27 dolara

  • 1
majkrosoft

Foto: Unsplash

Američki tehnološki div, Majkrosoft, prvi put ikada ostvario je kvartalnu dobit od preko 20 milijardi dolara, pri čemu su prihodi kompanije porasli za 22 posto, nadmašivši očekivanja analitičara.

Neto profit Majkrosofta u kvartalu jul-septembar, odnosno u prvom tromesečju kompanijske fiskalne godine, iznosi 20,5 milijardi dolara, što je za 4,0 milijarde dolara iznad rekordne dobiti zabeležene u prethodnom periodu.

Prilagođena zarada po akciji iznosi 2,27 dolara, dok su analitičari koje je anketirala kompanija za prikupljanje i obradu finansijskih podataka, Refinitiv, predviđali da će iznositi 2,07 dolara po akciji.

Majkrosoft je u izveštaju napomenuo da je oko 3,3 milijarde dolara tog profita rezultat jednokratnog priliva po osnovu olakšica za porez na dohodak, koji je stečen transferom nematerijalnih proizvoda.

Ipak, div dodaje da bi zarada i bez te pogodnosti bila 2,27 dolara po akciji.

Ukupni prihodi kompanije su porasli za skoro 22 odsto, sa prošlogodišnjih 37,15 milijardi na 45,32 milijarde dolara u posmatranom tromesečju, Analitičari su prognozrali da će iznositi 43,97 milijardi dolara.

To je najveća stopa rasta prihoda od 2018. U prethodnom kvartalu, prihodi su zabeležili porast od 21 posto. Akcije kompanije su ojačale za više od 1,0 posto na trgovanju posle radnog vremena Volstrita.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. oktobar 2021 | 14:26

    Пример за "успех" када се има монопол.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>