• 5

Kineskom divu oduzeta dozvola za rad u SAD: Popadale i akcije tehnoloških kompanija

Najveća kineska telekomunikaciona kompanija je skoro 20 godina imala dozvolu da pruža telekomunikacione usluge u Sjedinjenim Državama

  • 5
mobilni telefoni, poruke, dopisivanje, reakcije

Foto: Shutterstock

Američko regulatorno telo za komunikacije oduzelo je dozvolu za rad kineskom "Čajna Telekomu" u SAD, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Odluka američke Federalne komisije za komunikacije znači da "Čajna Telekom" sada mora da obustavi američke usluge u roku od 60 dana, prenosi Gardijan. Ova najveća kineska telekomunikaciona kompanija je skoro 20 godina imala dozvolu da pruža telekomunikacione usluge u Sjedinjenim Državama.

Najnovija vest je naglo oborila vrednost akcija kineskih tehnoloških kompanija na američkim berzama, ali i u Hongkongu.

FC C je utvrdio da je "Čajna Telekom" podložan eksploataciji, uticaju i kontroli od strane kineske vlade i da je velika verovatnoća da će biti primoran da se povinuje zahtevima kineske vlade bez dovoljnih zakonskih procedura koje podležu nezavisnom sudskom nadzoru.

Američka komisija je saopštila da kontrola kompanije od strane kineske vlade povećava "značajne rizike za nacionalnu bezbednost i sprovođenje zakona", što joj pruža mogućnost da "pristupa, skladišti, ometa i/ili pogrešno usmerava američku komunikaciju, omogućavajući joj da se bavie špijunažom i drugim štetnim aktivnostima protiv Sjedinjenih Država".

Odluka je najnoviji potez američke vlade u ograničavanju pristupa američkoj tehnologiji kineskim telekomunikacionim kompanijama, što je počelo tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. oktobar 2021 | 15:45

    "podložan eksploataciji, uticaju i kontroli od strane kineske vlade" - Е вала... А ко беше спасао лоповске банке у САД новцем презадужених грађана?...

  • Sibin

    27. oktobar 2021 | 17:10

    Dzabe vam sve zlotvori, Kina je vec jaca od vas i bice kos jaca!!!

  • DRagutin

    27. oktobar 2021 | 16:21

    Dubioza i ludilo se nastavlja... A naravno sve preko ledja običnih gradjana na kraju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>