• 4

Mihajlović: "Jadar" mora biti ekološki prihvatljiv

Naglašeno je da davanje odobrenja za eksploataciono polje, koje je uslovljeno dobijanjem rešenja o obimu i sadržaju uticaja studije na životnu sredinu, nije isto što i dodela prava za eksploatacijuje

 • 4
Litijum

Foto: Shutterstock

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je stav Ministarstva i Vlade Srbije da je realizacija projekta "Jadar" moguća samo ukoliko su ispunjeni svi uslovi i standardi u oblasti zaštite životne sredine, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, Mihajlović je predsedavala sednicom Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar", na kojoj je istaknuto da je Vlada Srbije svesna značaja tog projekta za sve građanke i građane i da će sve informacije u vezi sa njim u svakom trenutku biti dostupne javnosti. Kaže kako smatra da je "Jadar" veoma važan za Srbiju.

- To je potencijalno jedan od najuspešnijih razvojnih projekata ne samo za rudarstvo, već za celokupnu privredu Srbije, jer mi želimo kompletan lanac proizvodnje, želimo i fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila. Jadarit je jedinstven u svetu, on u sebi sadrži litijum, jedan od kritičnih minerala na globalnom nivou i koji je ključan u borbi sa klimatskim promenama - rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je rečeno da je završen javni uvid u obim i sadržaj studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu, koji je sproveden na 17 punktova, a sva pristigla mišljenja Ministarstvo zaštite životne sredine je razmotrilo. Takođe, naglašeno je da davanje odobrenja za eksploataciono polje, koje je uslovljeno dobijanjem rešenja o obimu i sadržaju uticaja studije na životnu sredinu, nije isto što i dodela prava za eksploatacijuje.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zdrav razum

  Ova tera po svome! Koga bre ona laže, kao nisu dali dozvole, a RIO TINTO već uveliko otkupljuje imanja, država im pravi celokupnu infrastrukturu o našem trošku, prave falš studije o ekološkoj opravdanosti! Njoj ne treba dati da pobegne iz ove zemlje, već da debelo odrobija za sve gadosti koje je napravila dok je bila na vlasti, počev od G17 pa do naprednjaka!

  0
  1

  Podelite komentar

 • Iky

  Ovu ministarku uhapsiti za sukob interesa firma njenig ujaka radi isitivanja sada

  2
  1

  Podelite komentar

 • Boban

  Ma kakav jadar, znamo mi dobro kako i koliko politicari brinu za narod i ekologiju, prodali bi se za pare a toboze brinu za nekog i nesto.... Ekologija u Srbiji se vidi na sve strane od divljih drzavnih deponija pa do ostalih zagadjivaca fabrika koje truju vode, ribe a samim tim i narod direktno a politicari se prave da nista ne vide i dozvoljavaju im da nesmetano zagadjuju!!!. Sve sto dovodite tesku industriju znamo i sami kako oni zagadjuju i zasto zele ovamo u tunguziju da doju...

  16
  1

  Podelite komentar

Google preporuke