• 1

Bitkoin pada, treba li investitori da brinu?

Ukupan broj bitkoina koji su sada u opticaju ima tržišnu vrednost od 1,1 bilion dolara

  • 1
Bronzana statua anonimnom tvorcu digitalne valute bitkoin otkrivena je u Budimpešti, Hungary Bitcoin Statue

Foto: Tanjug/AP

Pre samo nedelju dana, bitkoin je dostigao najviši nivo od skoro 67.000 dolara. Ali, investitori "odbacuju" najvredniju svetsku kriptovalutu u korist nove "zabave", ili bolje rečeno, novog psa, a to je šiba inu (Shiba inu).

Cena jednog bitkoina je pala za više od 5% u sredu i trgovala se na nivou od oko 59.000 dolara: 12% ispod prošlonedeljnog rekordnog nivoa. Za bilo koju drugu imovinu, kao što su akcije ili obveznice, pad koji je strm u tako kratkom vremenu - smatrao bi se tržišnom korekcijom. Za bitkoin, to je uobičajeno.

Bitkoin trenutno vredi oko 60.900 dolara.

Kripto investitori su prihvatili da je bitkoin promenljiv. Uprkos više od 13.000 kriptovaluta navedenih na CoinMarketCap - u rasponu od dodžkoina i šiba inua, do manje jasnih tokena sa još čudnijim imenima, kao što su Ilonov marvin, dodžlon mars, bejbi floki milijarder i kiti inu - bitkoin ostaje dominantna digitalna valuta.

Ukupan broj bitkoina koji su sada u opticaju ima tržišnu vrednost od 1,1 bilion dolara. To je skoro polovina veličine čitavog kripto tržišta, koje se procenjuje na 2,47 biliona dolara. Etereum, neka vrsta Pepsija u odnosu na Koka-Kolu (bitkoin), u svetu kriptovaluta, vredi oko 475 milijardi dolara.

Sve ostale kriptovalute vrede znatno manje od bitkoina i etra. To se verovatno neće promeniti uskoro, posebno sa pojavom fondova kojima se trguje na berzi bitkoina. "ProShares Bitcoin Strategy ETF" već ima više od 1,2 milijarde dolara imovine pod upravljanjem. Novootkrivena popularnost bitkoin ETF-ova, koji prate bitkoin fjučerse i ne daju pojedinačnim investitorima vlasništvo nad stvarnim bitkoinima, trebalo bi da poveća cenu najpoznatije digitalne valute, na duže staze.

Neki kripto stručnjaci tvrde da bi cene bitkoina mogle dostići 100.000 dolara do kraja ove godine ili početkom 2022, prenosi CNN. Pored više prosečnih investitora koji kupuju bitkoin ETF-ove, nekoliko vrhunskih institucionalnih investitora, kao što su Pol Tjudor Džons i Džordž Soros, kupuju bitkoin, takođe.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mdaaaa

    28. oktobar 2021 | 19:40

    Na kako da ne,raste vsluta koja ne postoji jer joj sjace nepostojeća vrednos....a mozda i pada....a mozda i ne postoji....a mozda....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>