• 0
 ≫ 

Spektakl na Savi: Stigao rekonstruisani Bodrog, brod sa kojeg su ispaljeni prvi hici u Velikom ratu

 ≫ 

Rečni monitor predstavlja značajan suvenir istorije, čija restauracija pažljivo planirala

  • 0
brod Bodrog

Foto: Privatna arhiva

Brod koje je započeo Prvi svetski rat napadom na Beograd, "Bodrog", potpuno je rekonstruisan, a dovezen je na kej preko puta Velikog ratnog ostrva.

Naime, kako je Telegraf i ranije pisao, rečni monitor "Sava", poznat i kao "Bodrog", proglašen je za kulturno dobro Republike Srbije po rešenju Muzeja nauke i tehnike još 2006. godine, a njegov novi staraoc za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra postalo je Ministarstvo odbrane.

"Bodrog" je zvanični dokaz o tome kako je počeo Prvi svetski rat. Prvi hici ispaljeni su iz jedinica Dunavske flote, samo nekoliko dana nakon objave rata, kada je gađana srpska prestonica i to sa tri bojna broda: "Bodrog", "Temeš" i "Samoš".

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva, očekuje se i svečano otvaranje broda, koji je nekada bio olupina, a u međuvremenu je potpuno rekonstruisan, tako da mu je maltene vraćen prvobitni izgled iz davne 1914. godine.

Veliki radovi su izvedeni u Apatinu tokom 2017. i 2018, sa ciljem da se brodu što je više moguće vrati stari sjaj: on je sada svetlo sive boje po uzoru na ratne brodove u Prvom svetskom ratu.

"Sava", odnosno "Bodrog" spada u najstarije i najređe brodove koji se mogu naći u Evropi. Prvi put je zaplovio u Budimpešti, davne 1904. godine, a poznat je i po tome što je plovio pod četiri zastave. Tri puta je potapan.

Video: Brod koji je započeo Prvi svetski rat: Bodrog se vratio na mesto zločina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>