• 38
 ≫ 

"Samo Srbija ima ovakve vozove u regionu"

 ≫ 

Voz je stigao u našu zemlju pre dva dana

  • 38

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je danas primopredaji novog voza za velike brzine "Štadler KIS S", kompanije "Štadler Busnang AG" (Stadler Bušnang AG).

Podsećamo, u Srbiju je 27. oktobra stigao prvi brzi voz švajcarske kompanije, sa kojom je ugovor potpisan u aprilu tekuće godine. Na Železničkoj stanici "Novi Beograd" prikazan je novi voz.

- Decenijama su nam nestajale pruge, nismo ni održavali, a kamoli obnavljali. Bili smo srećni kada bi voz prešao 26 km/h, a danas možemo da se pohvalimo s investicijama od 52 miliona evra. Građani će moći, od 1. marta, da se ovim divnim vozom prevoze od Beograda do Novog Sada, brzinom do 200 km/h. Ovo je novo vreme - rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da niko drugi u regionu nema ovakve vozove. "Imaju ih samo SAD, Švajcarska, Švedska".

- Videli ste i mesta za bicikle, aparate za kafe/sokove... Zamolio sam da postoji i mogućnost za sendviče, da možemo nešto i da pojedemo na putu - istakao je Vučić, napominjući da je potrebno dva sata i 45 minuta do Budimpešte.

Voz je opsosobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) - oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu upravljati vozovima iz centra.U Srbija vozu ističu da će Srbija dobila prvo voz prilagođen tom sistemu.

Primopredaji brzog voza u železničkoj stanici "Novi Beograd," prisustvovali su i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici kompanije "Stadler Bušnang AG" i ambasade Švajcarske u Beogradu.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad koja će, kako je najavljeno, građevinski biti završena do kraja godine.

Nakon toga sledi testiranje brze pruge i vozova, a građani će do marta moći da putuju novim i modernim vozovima. Putovanje između Beograda i Novog Sada trajaće samo pola sata.

Od 15. novembra kreće testiranje brze pruge Beograd - Stara Pazova, a od Božića i testiranje pruge Stara Pazova - Novi Sad, napomenuo je Vučić. Kaže da će i na potezu Beograd - Niš vozovi ići 200 km na sat.

Video: Jedan od ovih 6 vozova će tutnjiti beogradskim podzemljem: Građani donose poslednju odluku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lukac

    29. oktobar 2021 | 10:50

    Voz je velike brzine, kao predsednik kad sipa istinu brzinom munje.

  • 534

    29. oktobar 2021 | 11:32

    Ali smo zato jedini glavni grad na svetu koji nema železničku i autobusku stanicu.

  • Masinovodja

    29. oktobar 2021 | 11:15

    Cene karata ce biti paprene ovo ce za vecinu stanovnika biti ozbiljan luksuz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>