• 0

Zašto je jedina hrvatska rafinerija privremeno obustavila proizvodnju?

Ininu odluku o prodaji premijum goriva samo do isteka zaliha sledio je i Tifon, u vlasništvu mađarskog MOL-a

  • 0
nafta

Foto: Freepik.com

Inina Rafinerija nafte Rijeka započela je proces obustave proizvodnje, objavljeno je na veb stranici nacionalne naftne kompanije. Iz Ine ističu da će obustava proizvodnje biti privremena, te da za vreme obustave - neće biti poteškoća sa snabdevanjem gorivom.

Ina je već pre najavila da će zbog vladine odluke o ograničavanju cena naftnih derivata svoja premijum goriva prodavati samo do isteka postojećih zaliha, zbog "značajnog negativnog uticaja na poslovanje kompanije", piše Novi list.

Navodi se da će proces privremene obustave rada rafinerije započeti zbog zamene katalizatora, bez navođenja koliko će proces trajati.

"Rafinerija nafte Rijeka će od 28. novembra 2021. započeti proces planirane privremene obustave rada, kako bi se izvršila aktivnost promene katalizatora. Takođe, privremena obustava će se iskoristiti za izvođenje radova na novim pogonima, kao i za prilagođavanje postojećih postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka. Ina je osigurala snabdevanje tržišta svim vrstama goriva za vreme obustave", piše u saopštenju.

Na pitanje do kada će trajati prekid proizvodnje naftnih derivata u jedinoj preostaloj hrvatskoj rafineriji, raspolaže li Ina dovoljnim zalihama goriva za normalno snabdevanje tržišta za vreme trajanja prekida ili će gorivo morati da uvoze, te hoće li eventualni uvoz uticati na formiranje cene goriva u maloprodaji po isteku Vladine Uredbe o utvrđivanju najviše maloprodajne cene derivata - iz Ine odgovaraju da će remont biti završen u januaru/februaru iduće godine, te da neće biti poremećaja u snabdevanju maloprodajne mreže.

Inače, Ininu odluku o prodaji premijum goriva samo do isteka zaliha sledio je i Tifon, u vlasništvu mađarskog MOL-a.

Iz Vlade je već najavljeno da je po isteku trajanja Uredbe, ukoliko ne dođe do stabilizacije cena na tržištu, moguće i uvođenje varijabilnih troškova na gorivo. Stručnjaci upozoravaju da će, pritom, i dalje na snazi biti ograničenje cena trgovcima, jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da trgovci i dalje dižu cene i marže.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>