• 0

Kriza, uragan, izdašna državna pomoć: Američka privreda beleži najsporiji rast

S druge strane, francuski BDP je porastao 3,0 posto u trećem kvartalu

  • 0
Dolar dolari novac pare devize biznis ekonomija Foto: Tanjug/AP

Američka privreda je zabeležila u trećem kvartalu ove godine najsporiji rast u poslednjih više od godinu dana, jer je porast slučajeva kovid-19 dodatno napregnuo globalne lance snabdevanja, što je dovelo do nestašica robe koje su ukočile potrošnju stanovništva.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za 2,0 odsto u trećem tromesečju u odnosu na isti period 2020, objavilo je Ministarstvo trgovine SAD, a prenosi Rojters. Slabiji rast od očekivanog takođe je rezultat smanjenja pandemijske državne finansijske pomoći preduzećima, saveznim državama SAD, lokalnim samoupravama, kao i domaćinstvima.

Pored toga, ekonomski rast je sputao i uragan Ida, koji je krajem avgusta blokirao američku proizvodnju struje u postrojenjima instaliranim na moru. Uprkos podbačaju ekonomskog rasta u trećem kvartalu, američki BDP je dostigao rekordno visok nivo budući da je sada veći za 1,4 odsto nego pre pandemije, navodi Rojters.

S druge strane, francuski BDP je porastao 3,0 posto u trećem kvartalu 2021. i nadmašio tržišne prognoze, zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji i ekspanziji izvoza, prema premilinarnim podacima Nacionalne statističke službe INSEE.

U anketi agencije Rojters, 24 analitičara su predviđala rast druge najveće evropske ekonomije od 2,1 odsto. Ministar finansija Bruno Le Mer rekao je za radio "Frans info" da je reč o "izuzetnom rezultatu" koji pokazuje da se ekonomija kreće u pravom smeru. Prema saopštenju INSEE, rast u trećem kvartalu znači da je francuska ekonomija blizu dostizanja nivoa pre krize.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>