• 0
 ≫ 

Koliko svet košta borba protiv klimatskih promena? Cifra je frapantna

 ≫ 

Od ukupnog broja indikatora, procena je da čak 25 njih "značajno ili delimično odstupa"

  • 0
svet, planeta Foto: Freepik

Prema aktuelnim podacima, do 2030. godine je na globalnom planu potrebno snažno povećati finansijska sredstva zarad borbe protiv klimatskih promena - i to na čak 5.000 milijardi američkih dolara godišnje.

Naime, u studiji Fondacije Thomson Reuters upozorava se da je prelazak svetskih ekonomija na CO2 neutralne tehnologije - previše spor, u nastojanju da se ispune međunarodno usvojeni ciljevi o ograničenju rasta temperature vazduha na 1,5 stepeni Celzijusa, a u odnosu na predindustrijski nivo.

Tempo napretka smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako se navodi, kaska u svim sektorima: transportu, poljoprivredi, energetici. Nijedan od 40 ocenjivanih indikatora ne ispunjava ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Štaviše, od ukupnog broja indikatora, procena je da čak 25 njih "značajno ili delimično odstupa", uključujući predviđeno smanjenje korišćenja tzv. prljavog uglja za proizvodnju energije. Studija, s druge strane, ne ukazuje na pojedine svetle tačke: razvoj solarnih i vetroelektrana, kao i porast broja električnih vozila na putevima.

Prema rečima Sofi Boem iz Instituta za svetske resurse, istraživačkog centra sa sedištem u SAD, "ukupni globalni napori za ublažavanje klimatskih promena su i dalje na nezavidnom nivou". Ona dodaje da bi rezultati studije trebalo da pruže "jasnu sliku" vladama na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26.

Kako smo nedavno pisali, UN su objavile ranije ove nedelje da je "svet skrenuo sa puta" kada govorimo o ograničavanju rasta temperature.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>