• 0

Kako funkcioniše portal E-porezi: Plaćate li taksu? Uprava objavila i kalendar za novembar

Već 1. novembra ističe rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2022. godinu

  • 0
Tax porez

Foto: Shutterstock

Poreska uprava podsetila je danas poreske obveznike da mogu koristiti elektronske usluge za podnošenje zahteva za izdavanje poreskih uverenja o izmirenim obavezama, koje su svim korisnicima portala E-porezi dostupne od 1. marta 2019. godine.

Elektronska uverenja se dobijaju odmah, bez potrebe odlaska i čekanja u filijalama Poreske uprave, dodaje se u saopštenju. Uverenja možete pronaći na portalu Poreske uprave.

Preko portala E-porezi, poreski obveznici mogu elektronski podneti zahteve za izdavanje uverenja i dobiti uverenja u elektronskom obliku o plaćenim obavezima na svim uplatnim računima javnih prihoda, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje, uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku na BOP-u. Za izdavanje uverenja elektronskim putem - poreski obveznici ne plaćaju administrativne takse.

Ukoliko poreski obveznik ima neizmirene poreske obaveze može se obratiti nadležnom Odeljenju ili Odseku za poresko računovodstvo. Takođe, Poreska uprava objavila je mesečni kalendar za novembar, a već 1. novembra ističe rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2022. godinu. Saopšteno je da je do 1. novembra rok i za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za septembar 2021.

Poslodavac je dužan da doprinose obračuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Navedeno je da, ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je dužan da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave obračunava doprinose u ime i za račun poslodavca.

Rok za dostavjanje obaveštenja o zaključnim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu je 5. novembar, a isplatioci prihoda dužni su da dostave prijavu i obaveštenje za ugovore zaključene u prethodnom mesecu. Obaveštenja se podnose na obrascu obračuna sredstava u zdravstvenim ustanovama (OZU), a uz njih je potrebno da se podnesu i kopije svih zaključenih ugovora u prethodnom mesecu. Takođe, do 5. novembra je i dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava.

poreski kalendar za novembar

Foto: Printskrin/purs.gov.rs

Na sajtu možete detaljno videti, po datumima, kako funkcioniše kalendar Poreske uprave. Klikom na označeni broj (s plavom pozadinom) - dolazite do željenih informacija.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>