• 7
 ≫ 

"Zarada je ovde znatno veća nego u Nemačkoj, ali veći su i troškovi života"

 ≫ 

Deset hiljada švajcarskih firmi traži radnike iz Hrvatske...

  • 7
švajcarska bern

Bern / Foto: Pixabay

"Tražimo hrvatske državljane s hrvatskim pasošem i poznavanjem nemačkog jezika. Nudimo posao za radnike za postavljanje krova, za 32 do 38 švajcarskih franaka po satu plus troškovi, zatim vodoinstalatere za 31 do 38 franaka, keramičare za 34 do 40, stolare za 32 do 38... Tražimo kvalifikovane zavarivače, molere, zidare, električare za rad u Švajcarskoj od 1. januara 2022. i nudimo platu zavisno od iskustva i poznavanja nemačkog jezika; za početak od 31 do 40 švajcarskih franaka po satu plus dnevnica...".

Ovakvi oglasi su usledili nakon odluke švajcarskih vlasti da od početka iduće godine širom otvore vrata radnicima iz Hrvatske, odnosno nakon odluke da se ukinu ograničenja koja su na snazi u ovom prelaznom periodu.

- Najtraženiji su radnici u zdravstvu, IT sektoru, hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Zarada je ovde znatno veća nego u Nemačkoj, ali veći su i troškovi života - kaže Hrvatica koja živi u Švajcarskoj, piše Večernji list.

U toj državi, sa oko 8,6 miliona stanovnika, u kojoj nešto manje od četvrtine njih čine doseljenici, početkom ove godine bilo je zaposleno oko 28.300 hrvatskih radnika, a može se samo nagađati koliko njih će uskoro tek da pohrli tamo.

Švajcarci imaju visoku stopu od 25 posto stranaca, ne računajući sve one koji su u međuvremenu prihvatili švajcarsko državljanstvo: u tom slučaju, stopa stranih državljana koji žive i rade u Švajcarskoj bila bi veća od 30%.

Dakle, najmanje dva miliona stanovnika su stranci.

Oko 80 odsto stranaca dolazi iz zemalja EU, kaže sagovornica Večernjeg lista. Stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosi 2,7 odsto. Kako se dalje navodi, sajt za slobodna radna mesta, jobs.ch, juče je imao 89.235 oglašenih pozicija u 10.238 firmi. Najtraženija zanimanja su u građevinarstvu, gde se traže svi - od stolara do inženjera i arhitekti, zatim u IT sektoru, telekomunikacijama i medicini.

kuvar, meso

Foto: Freepik

Prema podacima tog portala, prosečna godišnja plata medicinske sestre je 78.813 švajcarskih franaka, lekara - 130.000 franaka, CNC operatera 66.394, a keramičara 55.000 franaka. Stolari godišnje mogu da zarade oko 65.985, a vozači kamiona - 63.672 franka. Plata za učitelje je 89.917, a za IT analitičare 115.000 franaka.

Navodi se i da konobari na godišnjem nivou u Švajcarskoj zarade 51.087, a kuvari 56.000 švajcarskih franaka.

Recimo, u velikim turističkim kompanijama briga o kadrovima je poslednjih godina postala bitna stavka. Valamar ove jeseni svojih 2.500 zaposlenih nagrađuje 13. platom, a za stalno zapošljavaju i 400 sezonaca. Ipak, kriza je udarila, pa niti poslodavac sve može sam, niti svi poslodavci mogu ono što može veliki Valamar.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    29. oktobar 2021 | 18:09

    Gde ja onda zivim ako im trebaju desetine hiljada radnika Švica je bunkirana strancima pocevsi od Rumuna Bugara Poljaka u Švici trenutno moras biti školovan i znati odlicno nemacki da cistiš ulice....... O Albancima da ne pricam puna drzava

  • Bravo

    29. oktobar 2021 | 16:31

    Hrvati mogu svud da rade i putuju, a mi ? Trebace nam viza i za Kosovo !!!

  • nikolas

    29. oktobar 2021 | 16:13

    JOS UVEK NAM JE NEUPOREDIVO BOLJE NEGO OVIMA STO SU U EU POD BRISELSKIM TEROROM I BIROKRATIJOM !!!! KIRIJE SU NAM POSKUPELE,ZDRAVSTVENO OSIGURANJE A BOGAMI I HRANA ALI MI SMO JOS UVEK TOP ZA ONE KOJI HOCE TVRDO DA RADE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>