• 0

Srbija potpisala Memorandum sa Međunarodnom investicionom bankom

Ova institucija je jedina multilateralna razvojna banka sa centralom u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

  • 0
Srpska ekonomija Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, i predsednik Upravnog odbora Međunarodne investicione banke, Nikolaj Kosov, potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Srbije i te međunarodne institucije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, potpisivanje tog Memoranduma predstavlja jedan od koraka u pristupanju Srbije Međunarodnoj investicionoj banci, jednoj od vodećih i najbolje ocenjenih međunarodnih finansijskih institucija koju čine devet zemalja sa prostora Evrope i Azije.

Takođe, Međunarodna investiciona banka je jedina multilateralna razvojna banka sa centralom u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Moody''s ocenjuje Međunarodnu investicionu banku sa ocenom A3 sa stabilnim izgledima, S&P ocenjuje sa A- sa stabilnim izgledima, Fitć sa ocenom A- sa stabilnim izgledima, dok ruska AKRA ocenjuje kao A, sa stabilnim izgledima. Specijalizovana je za srednjoročno i dugoročno finansiranje projekata, čiji je cilj podrška ekonomskom razvoju država članica, i pozitivnom društvenom, ekonomskom i ekološkom uticaju.

Nakon potpisivanja Memoranduma, Mali je rekao da je to "još jedan pokazatelj da je Srbija postala poželjna investiciona destinacija i da je u svetu prepoznata atraktivnost domaćeg tržišta, a što će rezultirati prilivom novih investicija i boljim životom građana".

- Članstvo naše zemlje u ovoj eminentnoj organizaciji predstavlja još jedan dokaz o želji naših međunarodnih partnera i prijatelja da Srbija bude deo međunarodnog finansijskog kluba, i time, ne samo da podstakne sopstveni ekonomski razvoj, već da bude i deo svetskih finansijskih tokova i odlučivanja - istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan korak ka unapređenju i jačanju finansijskog sistema naše zemlje, u koju danas postoji poverenje u međunarodnom investicionom okruženju.

Video: Ulažemo u Svilajnac. U martu, aprilu, kreće izgradnja obilaznice: Otvorena Regent fabrika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>