• 0

Vučević: Grejanje u Novom Sadu je potpuno normalizovano

Gradonačelnik je, povodom najnovije situacije u vezi sa gasom i kvarom, rekao da je grejanje u srpskoj Atini u redu

  • 0
Gas, grejanje, majstor, radijator Foto: Shutterstock

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je juče da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje.

Kako je tom prilikom saopšteno iz JP Novosadske toplane - "isporuka toplotne energije za grejanje i pripremu tople potrošne vode za korisnike biti uspostavljena kada bude normalizovana isporuka prirodnog gasa i stabilizovan tehnički sistem tog preduzeća".

U međuvremenu oglasio se i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, rekavši za jutarnji program jedne domaće televizije da je "jučerašnja havarija bila van naših domašaja".

-Kada kažem domašaja ne mislim samo na Novi Sad, mislim i na teritoriju Republike Srbije. U pitanju je, kako je Srbijagas objavio, havarija u Bugarskoj koja je prekinula isporuku gasa ka Srbiji i ka Rumuniji. Juče smo dobili dopis od toplana da prestaje isporuka gasa. Srećna okolnost u tim događajima je da su juče bile visoke temperature. Da ne dužim mnogo, juče je u 16 časova vraćen gas u tokove ka Novom Sadu, a mi smo u 18 časova vratili grejanje u celom gradu – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je podvukao da je, što se tiče potencijalnih drugih havarija, Novosadska toplana prva toplana u Srbiji koja je potpuno prešla na gas. "Imamo i alternativne izvore snadbevanja , mazut, odnosno lož ulje, imamo u rezervoarima pripremljene količime. Tako da, ako ne daj Bože dođe do sličnih situacija u budućnsti, koristili bismo ove alternativne izvore snadbevanja".

Odgovarajući na pitanje novinara da li se čuo sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatović, odgovorio je potvrdno.

- Da čuli smo više puta i hvala Srbijagasu na velikom angažmanu i činjenici da su vrlo brzo uspostavili snadbevanje gasom iz pravca Mađarske. Jučeranji dan smo iskoristili da se prespojimo sa termoelektranom toplanom Novi Sad kao delom EPS. Inače, grejanje je ove godine krenulo 24. septembra što je neuobičajeno rano i nismo korgovali cenu. Mnogo nam je teško da izdržimo ovu cenu, ali držimo je i dalje zbog čitavog poremećaja na tržištu energenata u Evropi i svetu - dodao je Vučević i dotakao se i teme kovid propusnica u Novom Sadu.

Početak kontrole kontrola kovid propusnice Foto: Telegraf

- Grad Novi Sad je rekoreder po broju vakcinisanih sa 59 odsto. Što se tiče kovid propusnica, bilo je dosta aktivnosti tokom vikenda, kontrolisana su 32 objekta, od čega su 22 lokala radila posle 22h, a u pet objekata je bilo propusta gde su izrečene kazne i ka pravnim i ka fizičkim licima. Moram da kažem da proveravanje kovid propusnica nije nikakav teror, dužni smo da sporevedemo propisane mere - zaključio je gradonačelnik srpske Atine.

Podsećamo, od uvođenja kovid propusnica 5 lokala u Novom Sadu stavilo je ključ u bravu.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>