• 42
 ≫ 

Nisu hteli ni test ni vakcinu, sad su otpušteni: Kod komšija krenuli prvi otkazi zbog kovid potvrda

 ≫ 

Odluka o obaveznim kovid propusnicama za zdravstvene radnike u Hrvatskoj stupila je na snagu 4. oktobra

  • 42
Otkaz, kancelarija, biznis Foto: Shutterstock

Četvoro zaposlenih u Centru za rehabilitaciju Stančić u Hrvatskoj dobilo je otkaz, jer su odbili da se testriraju na koronu, što je uslov za dolazak na posao. Tačnije, otkazan im je ugovor o radu.

Reč je o prvim otkazima na osnovu odluke Nacionalnog štaba civilne zaštite prema kojoj svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju da pokažu digitalnu kovid-potvrdu, tj. propusnicu, kojom dokazuju da su se vakcinisali ili su preležali kovid-19.

Ako ne ispunjavaju jedan od ta dva uslova, dužni su da se testiraju dva puta nedeljno. Jedan logoped, psiholog, defektolog i zaposleni u sektoru tehničkog osoblja to odbijaju već mesec dana, što ih je koštalo radnog mesta, piše Jutarnji list.

Podsećamo, odluka o obaveznim kovid propusnicama za zdravstvene radnike u Hrvatskoj stupila je na snagu 4. oktobra, a Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske, tom prilikom je rekao da će se "time u što je većoj meri zaštititi svi pacijenti i svi zaposleni".

Iz Ministarstva rada, penzionog sastava, porodice i socijalne politike potvrdili su ovu informaciju i dodali da je ugovor raskinut sa jednom zaposlenom CZSS Vukovar, ali na njen zahtev.

- Što se tiče radnika iz Centra za rehabilitaciju Stančić, četvoro zaposlenih je odbilo da postupi u skladu sa Protokolom o sprovođenju Odluke Štaba civilne zaštite RH, o uvođenju posebne sigurnosne mere obaveznog testiranja svih zaposlenih u oblasti socijalne zaštite - kažu iz Ministarstva. Dodaju da, s obzirom na to da zaposleni nisu dostavili odgovarajući dokaz o vakcinaciji ili preležanom virusu - imali su obavezu da se testiraju, a to su neprekidno odbijali.

Video: Gosti u kafić dolazili sa potvrdom o vakcinaciji, a od ponedeljka to neće moći

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    2. novembar 2021 | 16:03

    Krenulo je. Otkazi. E ničija do zore nije gorela. Odgovaracete svi zbog ovih gluposti

  • Праведник

    2. novembar 2021 | 16:12

    Може да се тера сила до неке мере. Када разјурите само 10% запослених, лечиће Вас Баба Вангина унука....

  • Žaz

    2. novembar 2021 | 17:01

    Medicinsko osoblje koje ima bar osnove medicine u glavi neće neproverene vakcine. Govori li nam to nešto?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>