• 1

U ovoj zemlji stranci plaćaju viši porez nego lokalci: Rade ili u hotelu ili kao berači voća

Spor je pokrenula britanska državljanka Ketrin Edi

  • 1
Australija, Sidnej Foto: Pixabay

Vrhovni sud Australije presudio je danas da se u zemlji sprovodi diskriminatorska praksa prema mladim stranim turistima, koji se tokom proputovanja zaposle na sezonskim poslovima, jer su za isti posao oporezovani po višoj stopi od domaćih stanovnika.

Sudski spor je pokrenula britanska državljanka Ketrin Edi, koja je radila kao konobarica u Sidneju 2017. godine, uverena da je prema njoj postupano nepravedno zbog njene nacionalnosti jer je morala da plaća viši porez na zaradu nego Australijanci.

Edi je na sudu izjavila da je, nakon što je zaradila 26.576 avstralijskih dolara u periodu između januara i maja 2017. godine, trebalo da ima pristup istom pragu neoporezivog iznosa zarade kao i rezidenti Australije, a ne da bude oporezovana po paušalnoj stopi od 15 posto, izvestila je australijska televizija ABC, prenosi Rojters.

Žitelji Australije ne plaćaju porez na prvih 18.200 australijskih dolara (13.548 američkih dolara) zarade.

Australija ima sporazum sa Britanijom i drugim državama da strani državljani koji rade u zemlji ne bi trebalo da trpe veće poresko opterećenje od domaćih radnika za isti posao. Vrhovni sud je presudio u korist Edijeve.

Takozvani "porez za bekpekere" (putnike s rancem na leđima) ustanovljen je 2017. i primenjuje se prema mladim strancima u dobi od 18 do 31 godine koji imaju vize za radni odmor u Australiji. Oni se često zapošljavaju u hotelima ili kao berači voća na plantažama.

Ova presuda može pokrenuti i druge bekpekere da zatraže od Poreske uprave Australije revidiranje poreske stope za malde strane sezonce. Iz te uprave su saopštili da razmatraju tu odluku i da će dati dalje smernice što je pre moguće, navodi ABC.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    3. novembar 2021 | 13:19

    Tu bi omda samo kreten kupovo kuću ili auto kad postaneš drzavljanih omda plaćaš manje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>