• 3
 ≫ 

Ministri otkrili tačan datum: Ovako će izgledati trasa metroa u Beogradu

 ≫ 

"Beograd se okreće šinskom sistemu, koji je ekološki prihvatljiv, efikasniji i brži"

  • 3
Metro, podzemni parking Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Radovi na izgradnji beogradskog metroa počinju 22. novembra na Makiškom polju, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali je, nakon što je sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" potpisan ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa na Makiškom polju, rekao da je potpisivanjem tog dokumenta zvanično počela gradnja prve linije metroa (od Makiškog polja do Mirijeva).

"U ponedeljak, 22. novembra na Makiškom polju, videćete veliki broj radnika, krećemo sa ostvaranjem sna, koje su generacije pre nas sanjale", kazao je Mali.

Ministar je naglasio da taj san znači lepšu i bolju budućnost, kao i da je beogradski metro simbol uspeha i jake Srbije. Mali je istakao da je to ostvaranje sna velikog broja građana Beograda i Srbije, koji datira unazad 50 godina.

Potpisivanje današnjeg ugovora, kaže Mali, posledica je višegodišnjeg napornog rada Vlade Srbije, Grada Beograda, kao i francuskih i kineskih partnera.

Mali je kazao da će budući metro imati tri linije metroa, da će prva linija ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrzumevati poroširenje BG voza i tramvajskog sistema.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

"Polako, ali sigurno Beograd se okreće šinskom sistemu, koji je ekološki prihvatljiv, efikasniji i brži", rekao je Mali.

Ministar je detaljno izneo po fazama kada će koja biti završena, ponovio da početak radova na Makiškom polju počinju 22. novembra 2021. godine, a da će sledeći korak biti potpisivanje Ugovora za izgradnju depoa u februaru 2022. Nakon toga predstoji potpisivanje Ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja u martu 2022, dok se u julu takođe naredne godine očekuje potpisivanje Ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju.

U novembru naredne godine, kaže Mali, počeće izgradnja depoa na Makiškom polju, početak radova za izgradnju pristupnih saobraćajnica u maju 2023. godine, početak radova na izgradnji stanica počeće u septembru 2023, a početak radova na izgradnji tunela u decembru 2023.

U februaru 2024. počeće nabavka vozova i testiranje vozova, a završetak prve linije metora biće 2028. Ubrzo nakon završetka prve linije metroa, počinje izgradnja druge linije, 2024. godine, od Mirijeva do Bežanije.

Početak izgradnje stanica za drugu liniju metroa počeće 2025, a izgradnja tunela 2026, dok se završetak radova na izgradnji druge linije metroa očekuje 2030. Mali je naglasio da je Vlada Srbije obezbedila novac za obe linije metroa.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je potpisao ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, kazao je da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju, jer posle više od 50 godina prazne priče počinje realizacija projekta gradnje beogradskog metroa.

Najavio je da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine. Momirović kaže da je potpisivanju prvog ugovora prethodila ozbiljna priprema, s obzirom da su projekti gradnje metroa veoma teški i skupi.

Kazao je da su sa njima imali “tvrde pregovore”, ali da je na kraju postignut fer dogovor za početak izgradnje metroa. Momirović je naveo i da će sve primedbe vezane za izgradnju metroa biti razmotrene i da će se sve one koje budu opravdane tokom gradnje ispravljati.

Video: Vesić: Uz metro, potreban nam je i centralizovan javni prevoz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    4. novembar 2021 | 01:03

    Praviti novi metro a ne planirati stanice na aerodromu glavnoj zeleznickoj i autobuskoj stanici je totalno van pameti.

  • Sloba

    4. novembar 2021 | 01:18

    Bolje da ste zapeli prvo da zavrsite obilaznicu, i bulevar patrijarha Pavla... A ne zapocinjete nesto, a ni ovo sto ste zapoceli niste zavrsili... Bulevar u topcideru se nece zavrsiti jos 5 god. 🤦👎

  • Tt

    3. novembar 2021 | 20:41

    Kako se to Zarkovo nalazi izmedju Zeleznika i Belih Voda?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>