• 93
 ≫ 

Ludilo s peletom se nastavlja: U Beogradu smo platili 7.000 dinara skuplje nego pre dvadeset dana

 ≫ 

Na pelet se se greje više od 100.000 domaćinstava a interesovanje raste, što je podstaklo i trenutni rast cene

  • 93
Pelet drva ogrev loženje Foto-ilustracija: Shutterstock

Cene ogreva skaču gotovo iz dana u dan. Prema našim saznanjima, a kako nam potvrđuju i prodavci peleta sa kojima smo razgovarali, svaki put kad im dođe šleper, druga je cena, navode nam.

Dešavalo se da u nedelji dana cena peleta promeni iznos dva puta, i to traje iako smo već i u novembar ušli. Kako smo se uverili, već je za 7.000 dinara skočila cena na jednom beogradskom stvorištu. Razamak je oko dvadesetak dana. Vlasnik nam kaže da im stiže nova tura već sutra, i nisu sigurni da neće biti i ona veća.

Trenutno, cena po paleti kod njih je 34.300 (490 dinara džak). Podsetimo, pisali smo nedavno da se ona kreće oko 27.000 dinara. 

Međutim, to je tek deo problema - stovarišta ogreva su poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Kako nam kažu na jednom stvorištu u Zapadnoj Srbiji, oni moraju da pišu liste - kao devedesetih kada se čekalo na red za robu.

Redovi kao devedesetih

- Nemamo peleta i moramo da pravimo liste čekanja. Ljudi se upisuju, pa onda kako koji kamion dođe, gledamo ko je na listi prioriteta. Pitanje je kada će pojedini da dobiju ogrev - navodi S. I. za naš portal, radnik ovog stvorišta.

Kako nam navodi, vlasnik kompanije je radnicima sugerisao da ne prodaju sve po svaku cenu i da poštuju kupce koji su se prvi javili za porudžbinu.

Ovako se kretala cena: Prošle godine je paleta (od 70 džakova) koštala 22.900 dinara, ovde godine se na početku sezone popela na 24.900 da bi danas već koštala 28.000.

Naravno, cene se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali ovako je trenutno stanje na poznatom stovarištu na Zvezdari koje u ponudi ima "spačva" i "crown forest" pelet.

Podsetimo, kako je pokazala analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje.

Opširnije u našem posebnom tekstu.

Video: Dimnjak ispuštao gust i crn dim u Zemunu: Sagorevanja trenutno nema a problem je nekada bio veći

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    3. novembar 2021 | 22:16

    Navukli ljude na pelet pa onda podigli cene.....tako je bilo i sa gasom pre dvadeset i nešto godina.......ispočetka povoljna cena a onda kad je većina nas uradila instalaciju ,pokupovala peći,grejali se jednu sezonu...... oni nam podigli cenu kubika.....

  • Ivica

    3. novembar 2021 | 23:33

    Jutros stigla paleta,nenix nova varos,cena 280e po toni,prosle god u ovo vreme tonu placao 190e Tuzno ali istinito!

  • DENI

    3. novembar 2021 | 21:57

    Pojavio se pesak u peletu, ubacuju ga zbog tezine. Muljatori sve zivo rade da bi pljackali narod.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>