• 0

FED rešio da smanji pomoć privredi

Pored ove odluke, FED je takođe malo promenio svoj pogled na inflaciju

  • 0
FED - Federalne rezerve

FED / Foto: Shutterstock

Američke Federalne rezerve odlučile su da krajem novembra krenu sa smanjenjem obima mesečnih kupovina obveznica, što je prvi korak ka povlačenju ogromne finansijske pomoći koju su pružale tržištu i privredi tokom pandemije.

Smanjenje kupovine obveznica počeće "kasnije ovog meseca", saopštio je posle sednice FED-a Savezni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji kreira monetarnu politiku SAD-a, a izvestio je CNBC..

Planirano je smanjenje kupovina od 15 milijardi dolara svakog meseca, sa trenutnog nivoa od 120 miliijardi dolara, pri čemu se na kupovinu obveznice saveznih država odnosi 10 milijardi dolara mesečno, a na hartije od vrednosti- podržane hipotekama - pet milijardi.

FOMC je naveo da je odluku doneo s obzirom na "značajan dalji napredak koji je ekonomija postigla ka ciljevima Komiteta ustanovljenim prošlog decembra". U saopštenju se naglašava da FED nije unapred "zakovao" dinamiku smanjenja kupovine aktiva i da će vršiti prilagođavanja ako bude potrebno.

Ovaj potez je u skladu sa očekivanjima tržišta nakon niza signala FED-a da će početi da povlači program koji je ubrzan u martu 2020, kao odgovor na kovid pandemiju. Pored ove odluke, FED je takođe malo promenio svoj pogled na inflaciju, priznajući da je rast cena veći i da traje duže nego što je centralna banka predviđala.

Ipak, Komitet je izglasao da ne povećava kamatne stope, što je takođe potez koji je tržište očekivalo.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>