• 0

Evropska banka pozitivno ocenila srpsku privredu: Šta je najviše doprinelo rastu?

Banka je podigla prognozu rasta za region Zapadnog Balkana za 2021. godinu na 6,4 odsto

  • 0
Srbija ekonomija biznis Foto-ilustracija: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa privredni rast Srbije od 6,5 posto u ovoj godini i od 4,3 procenta u 2022, u novim ekonomskih prognozama objavljenim danas.

U izveštaju se konstatuje da, nakon blagog prošlogodišnjeg pada, privreda u Srbiji snažno raste u 2021, pri čemu, kako se navodi u saopštenju EBRD-a, "snažna ekspanzija izvoza i industrije odražava oporavak evrozone, glavnog trgovinskog partnera Srbije", a prati je i jak rast potrošnje domaćinstava.

"Strane direktne investicije su se oporavile u prvoj polovini 2021. dostižući skoro nivo iz 2019, što će olakšati budući rast", dodaje EBRD. Napominje da je inflacija u septembru ove godine porasla za 5,7 odsto međugodišnje, te da je monetarna politika ostala akomodativna i da je centralna banka održala referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu od 1,0 odsto.

"Očekuje se da će srpska privreda u 2021. godini rasti za 6,5 odsto, a 2022. za 4,3 odsto", navodi EBRD.

Banka je podigla prognozu rasta za region Zapadnog Balkana za 2021. godinu na 6,4 odsto. Značajna revizija prognoze naviše, kako objašnjava, zasnovana je na rezultatima ostvarenim u prvoj polovini godine koji su bili bolji od očekivanih, kao i naznakama nastavka rasta tokom trećeg kvartala.

"Industrijska proizvodnja i rastući izvoz u zemlje EU podržavaju rast u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji, dok su privrede Albanije, tzv. Kosova i Crne Gore imale koristi od snažnog oporavka u ugostiteljskom sektoru tokom letnjih meseci".

Oporavak je takođe zasnovan na ekspanziji privatne potrošnje usled rastućeg nivoa doznaka iz inostranstva, povećanja plata i rasta kreditne aktivnosti u većini privreda regiona.

Slično kao i u ostalim regionima EBRD-a, i na Zapadnom Balkanu potrošačke cene su u postepenom rastu od početka 2021. godine usled povećanja cena hrane i energenata. Fiskalna politika je ostala prilagodljiva, a stope monetarne politike na istorijski najnižim nivoima kako bi se podržao ekonomski oporavak.

Međutim, verovatnoća zaoštravanja monetarne politike raste, s obzirom na i dalje rastuće nivoe cena i trendove u evrozoni. Kad je reč o zemljama u regionu, EBRD predviđa Albaniji privredni rast u ovoj godini od 8,0 posto, Bosni u Hercegovini od 4,5 odsto, Kosovu i Metohiji 7,7 procenata, Crnoj Gori 12,3, a Severnoj Makedoniji rast od 4,0 procenta.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>